Ionica Smeets

Min of meer per ongeluk heeft ze alles behaald wat ze twintig jaar geleden had bedacht. Een kwestie van veel dingen doen, zegt hoogleraar en wetenschapsjournalist Ionica Smeets. In de nieuwste Flow (7-2016) vertelt ze over haar verleden, heden en toekomst. Hieronder lees je een fragment.

“Soms, bij het lezen van een biografie, ervaar je het leven van die hoofdpersoon als één groot voorbedacht plan. Achteraf lijkt het alsof het allemaal zo heeft moeten zijn. Zo werkt het natuurlijk niet. Ik kan schrijven en overdragen juist doordat ik dat al op jonge leeftijd uitprobeerde. Ik geef makkelijk een lezing voor een grote groep, mede dankzij de toneellessen uit mijn jeugd. Maar ik heb ook op een zangkoor gezeten en ik heb me serieus gestort op een fotografiecursus en dat is allemaal niets geworden. Als je nooit iets probeert, gebeurt er ook niets. Andersom wel. Terugkijkend zie je pas wat wel werkt en wat niet.

Min of meer per ongeluk heb ik alles behaald wat ik twintig jaar geleden bedacht. Het blog werd een tv-programma en een rubriek in de Volkskrant, en ik werd wetenschapsjournalist. Er valt momenteel niet zo veel meer uit te stippelen. Drie jaar geleden wilde ik binnen tien jaar hoogleraar worden, nu ben ik het. Ik wil vooral een goede hoogleraar worden, daarom volg ik een training. Het stomme is dat je je door zo’n cursus weer eens bewust wordt van triviale eigenschappen die je gedrag sterk beïnvloeden.”

Meer lezen over Ionica Smeets? De rest van het artikel vind je terug in Flow 7.

Fotografie: Bonnita Postma

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN