Veel oude technieken maken een comeback in mode en design. Zo is ook weven weer populair. Maar waar begin je met weven? Zie hier hoe je stap voor stap een sjaal of (wand)kleed maakt.
Tekst Paulien van Diepen Illustratie Deborah van der Schaaf
Gepubliceerd 1 augustus 2019 Laatst bewerkt op 3 december 2024
Wat heb je nodig als je wilt beginnen met weven?
Om te beginnen met weven heb je een aantal basismaterialen nodig. Laat je vooral niet door deze lijst afschrikken, je kunt ook een weefpakket voor beginners aanschaffen. Zulke pakketten bevatten meestal alle benodigdheden om te beginnen met weven, inclusief instructies en patronen. Wel zo handig als je nog geen ervaring hebt met weven.
Dit zijn dit de belangrijkste benodigdheden:
-
Weefraam. Dit is de basis van je weefproject. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten; van rond tot vierkant en uitschuifbaar. Kies voor een formaat dat past bij het project dat je wilt maken. Heb je geen weefraam? Dan kun je ook een stuk karton gebruiken waar je aan de zijkanten kleine stukjes in knipt (zie de illustratie met instructies verderop in dit artikel).
-
Kettingdraad. Zo heet het garen dat je verticaal op het weefraam spant. Hiermee maak je de basis voor je weefwerk. Daarom is het belangrijk om een sterk garen te kiezen, zoals katoen, omdat dit de spanning tijdens het weven moet kunnen houden. Wanneer je een stuk karton als weefraam gebruikt, is het belangrijk dat je het kettingdraad met tape vastmaakt.
-
Weefnaalden. Deze naalden zijn speciaal ontworpen om garen door de kettingdraden te weven. Ze zijn vooral handig voor het maken van vlechten en verfijnde motieven.
-
Garen om mee te weven. Dit is het garen waarmee je horizontaal tussen de kettingdraden weeft. Je kunt uiteenlopende soorten garens gebruiken, van dik tot dun, om verschillende texturen en effecten te creëren. Kies garens die passen bij jouw stijl en project.
-
Schaar. Om garen mee af te knippen.
-
Weefkam. Hiermee druk je de geweven draden aan om zo een strak weefwerk te maken. Beginners gebruiken meestal een houten weefkam.
Naast deze basismaterialen komen ook de volgende hulpmiddelen van pas:
-
Keerkam. Meestal inbegrepen bij een weefraam en wordt gebruikt om kettingdraden snel te kunnen wisselen.
-
Steeklatten. Deze dienen om je weefwerk strak te houden en zijn vooral handig bij grotere projecten.
-
Meetlat. Om de breedte van je weefwerk te bepalen.
-
Potlood en papier. Om je ontwerp eerst te tekenen.
-
Wolnaalden. Voor het wegwerken van losse draadjes.
Beginnen met weven: je eerste project
Een van de beste manieren om te leren, is door simpelweg meteen aan de slag te gaan. Begin met een eenvoudig project zoals een sjaal of een placemat. Dit helpt je om de basisprincipes van het weven onder de knie te krijgen. Oefening baart kunst dus wees niet bang om te experimenteren. Hieronder zie je stap voor stap hoe je begint met weven:
- Weefraam opspannen
Om te beginnen met weven, moet je eerst je weefraam opspannen met kettingdraad. Dat vormt de basis voor je weefwerk. Je kunt kiezen hoe fijn je wilt weven door één, twee of vier kettingdraden per inkeping te gebruiken. Hoe meer draden per inkeping, hoe sterker en gedetailleerder je project. - De basissteek
Nadat je weefraam is opgespannen, begin je met de eerste paar rijen. Deze gebruik je om te controleren of alles goed staat. Die rijen vormen de basis voor ingewikkeldere steken. Vervolgens kun je beginnen met de basissteek, waarbij je de inslagdraad afwisselend over en onder de kettingdraden weeft. Met een keerkam is dit makkelijker, omdat die de draden optilt. - Voeg een andere kleur toe
Je kunt een patroon maken door verschillende kleuren te gebruiken. Je knoopt hiervoor een nieuwe kleur draad aan de oude en gaat vervolgens weer verder met de basissteek. - Je project van het weefraam afhalen
Ben je tevreden? Dan kun je je werk van het karton of het weefraam afhalen. Wanneer je karton gebruikt, maak dan het tape los en trek een voor een aan alle lussen van het kettingdraad om je project vast te maken. In de illustratie hierboven, kun je zien hoe je dit doet. - Losse draden wegwerken
Heb je nog losse draden? Maak er een knoop in en knip de uiteindes af. Et voilà! Jouw eerste project is klaar voor gebruik.
Of je nu een sjaal, een tapijt of een kunstwerk wilt maken, je kunt alle kanten uit met weven. Houd er wel rekening mee dat weven veel tijd kost. Probeer niet te haasten en voer alles stap voor stap uit.
Heb je inspiratie nodig of wil je nieuwe technieken leren? Kijk dan ook wat anderen doen. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een lokale weefgroep of volg online tutorials. Wees creatief door te experimenteren met verschillende kleuren, patronen en materialen.