Plukken in het wild

Midden in de stad blijken er eetbare bloemen en planten te groeien – om bijvoorbeeld citroenlimonade of een violenstamppotje van te maken. In het Flow Vakantieboek hebben we leuke bloemen- en plantenrecepten verzameld, hier delen we er vast één. 

De viooltjes in de stad zijn eigenlijk uit de tuin ontsnapt. Dat doen mieren, die houden van de zoetstof in de zaden van viooltjes. Ze slepen die zoete zaadjes overal naartoe. Eenmaal buiten de tuin verwilderen de viooltjes, dan krijgen ze kleinere bloemen en minder felle kleuren. In de stad kom je het paarse, maartse viooltje tegen en het verwilderde driekleurige tuinviooltje.

Viooltjesazijn
Lekker in dressings voor een sla waar ook fruit in gaat. In een donkere kast blijft de azijn lang houdbaar.

Nodig:
– handjevol viooltjes
– kleine, doorzichtige fles
– 250 ml wittewijnazijn
– kleine trechter

  • Doe de viooltjes in de fles en schenk er de wittewijnazijn bij.
  • Laat een paar dagen staan om de geur van de viooltjes erin te laten trekken.
  • Giet de azijn door een zeef in een kom om de viooltjes eruit te filteren.
  • Giet met behulp van een kleine trechter de azijn weer in de fles.
  • Doe er drie nieuwe viooltjes bij (omdat het zo mooi staat en omdat je dan ook weet welke soort azijn
    je hebt gemaakt).

De recepten en pluktips komen uit ‘Handboek voor wildplukkertjes’ van Erica Bakker en Ellen van den Broek, € 16,95 (Fontaine Uitgevers)

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN