Een nieuwe serie op het blog van Flow: zaterdag illustratiedag! Vanaf vandaag zetten we elke zaterdag een van onze favoriete illustratoren in de spotlight en vragen hem of haar om een gouden tip om zelf mee aan de slag te gaan. Bodil Jane trapt af.
Hoe omschrijf je je illustraties?
“Ik kan niet goed realistisch tekenen. Ik denk dat ik eigenlijk een beetje een onhandige tekenaar ben, maar dat maakt het misschien charmant. Ik zie mezelf als een soort lifestyle-illustrator. Mijn opdrachtgevers zijn voornamelijk tijdschriften, restaurants en modemerken. Ik doe alles met de hand: waterverf en inkt. Soms experimenteer ik met collage en potlood.”
Hoe ben je illustrator geworden?
“Ik ben opgegroeid in een creatieve familie. Mijn vader is conceptueel kunstenaar en mijn moeder beschildert keramiek en geeft workshops. Mijn zus en ik waren altijd dingen aan het maken, we deden tekenspelletjes, maakten grappige muurschilderingen. Tijdens de vakantie vulden we met z’n vieren een groot schetsboek met tekeningen, gedroogde bloemetjes en mooie papiertjes.”
Waar werk je?
“Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe studio aan de Weesperzijde in Amsterdam. Het is een grote witte ruimte met veel ramen, die ik deel met zeven freelancers: schrijvers, fotografen, ontwerpers en een filmmaker. We zijn er nooit allemaal tegelijk. Onze studio ligt aan een binnenplaatsje, het is een soort stadsoase met meerdere creatieve studio’s. Ik werk in een hoek van de studio, aan het raam. Ik kan niet werken als ik te veel word afgeleid. En licht vind ik erg belangrijk. Heerlijk als de zon op m’n rug schijnt tijdens het werken.”
Weet je een gouden tekentip?
“Ik weet een leuk spel wat ik geweldig vind. Teken eens een portret van iemand zonder naar je papier te kijken. Dus richt alleen je ogen op degene die je natekent. Dit zorgt voor een heel verfrissende tekening die niet perfect is maar meestel wel heel mooi. Je kunt juist ook eerst een tekening heel precies natekenen en dan op de manier zoals hierboven. Het is erg leuk om de verschillen tussen die twee tekeningen te zien.”
Wil je meer lezen en zien over illustraties? Neem eens een kijkje in de Flow Illustratiespecial.