Illustrator Helen B maakt ‘van alles’

De Belgische Helen Blanchaert maakt ‘van alles’.

140411 Helen B

Kun je iets meer vertellen over jezelf?
“Mijn naam is Helen, ik woon samen met mijn vriend Peter en ‘de twee Stella’s’. We hebben elk een dochter uit een vorige relatie en beiden heten dus Stella. Ik ben altijd al heel creatief geweest en ging ook naar de tekenacademie. Maar ik was net niet creatief genoeg voor de kunstacademie en ging een opleiding doen tot sociaal werker. Ik werk nu deeltijds als sociaal werker en begeleid asielzoekers. Tekenen doe ik eigenlijk pas weer sinds kort. Mijn moeder is kortgeleden aan kanker overleden en toen ik vaak bij haar in het ziekenhuis zat, maakte ik tekeningen die ik aan haar liet zien. Hoe meer ik oefende hoe beter het lukte. Ze vond mijn tekeningen ook mooi, ze hield van mijn stijl en gaf tips. Het tekenen heeft me ook goed geholpen om mijn verdriet te verwerken.”

Hoe heb je je huidige stijl ontwikkeld?
“Ik hou van pure, eenvoudige illustraties. Ik werk het liefst met zwarte Indische inkt en een pennetje. Ik vind het ook een uitdaging om alles te zeggen met een eenvoudige lijntekening. Ik neem mezelf niet te serieus, dat zie je in mijn tekeningen. Ik begon baardmannen te tekenen omdat ik er eentje in huis heb. Maar ik laat me ook inspireren door leuke baardmannen in de koffiebar ‘Clouds in My Coffee’ in Gent. Toen ik na een ochtend koffiedrinken thuiskwam, heb ik de karakterkop ‘Venice man’ getekend. Uiteindelijk zijn er meer baardmannen gekomen en de leukste mochten op de koppen.”

Je omschrijft je werk met de term ‘Helen maakt van alles’. Wat is ‘van alles’?
“Gewoon van alles! Ik maak bijvoorbeeld ook lampen met gekleurd elektriciteitsdraad of wenskaartjes die ik onder de naaimachine steek of zeefdruk. Ik fotografeer, maak collages en hou ook een blog bij van mijn dagelijkse bezigheden. Ik creëer gewoon heel graag. Als ik zelf tevreden ben, dan is het goed. Nog beter als anderen het ook leuk vinden!”

Helenb.be

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN