Een kijkje in de journal van… illustrator Sanny van Loon

Sanny van Loon

Lege pagina’s vullen met verhalen, knipsels, foto’s en tekeningen. Werken in een journal kan heel ontspannend werken. Verschillende mensen gingen je al voor, ze delen een aantal van hun pagina’s.

Wat maakt het werken in een journal voor jou zo fijn?

“Dat in een journal alles kan en mag. Het is een safe space, alleen bedoeld voor jezelf, waarin ruimte is voor al je hersenspinsels en creatieve uitingen. Ik vind het zelf heel fijn om in zo’n boekje te kunnen verdwijnen en de tijd te vergeten. Sowieso werk ik nog altijd het liefst op papier. Ik gebruik een computer om mijn illustraties te bewerken maar het grootste deel van mijn werk is handgemaakt. In een schetsboek werken voelt echt vrijer en alsof er meer ruimte is voor experiment. Verder vind ik het een groot voordeel dat je journals overal mee naartoe kunt nemen. De mijne zijn compact van formaat en er zit er altijd een in m’n tas.”

Wat maak je allemaal in je journal?

“Ik heb er een waarin ik elke dag schrijf; over wat ik meemaak, wat ik denk, waar ik dankbaar voor ben, en verder over alles wat me te binnen schiet of wil onthouden. Dat helpt me fijne momenten extra te waarderen, maar ook om m’n hoofd leeg te maken en beter te slapen. Daarnaast gebruik ik een schetsboek om in te tekenen, schilderen en experimenteren met beelden en materialen – voor mijn opdrachten als illustrator en voor vrij werk. 

Ik heb veel gereisd en heb ook een hele reeks schetsboeken gevuld met onderweg gemaakte illustraties van allerlei avonturen, plekken waar ik ben geweest en mensen die ik onderweg tegenkwam. Ik bewaar ze allemaal en zo heb ik altijd een bron van inspiratie en tegelijk een documentatie van wat ik allemaal heb (mee)gemaakt door de jaren heen.”

Hoe en waarom ben jij gestart met een journal?

“Al van kleins af aan was ik altijd aan het tekenen en hield ik dag- en tekenboekjes bij. Ik was een beetje verlegen en een dromer en denk dat het toen een manier was om mezelf te kunnen uiten. Ook vond ik het leuk om dingen om me heen te observeren en na te tekenen. Dat doe ik nog steeds graag. Nu is tekenen mijn werk geworden maar eigenlijk is er dus niet veel veranderd, behalve dat ik mijn journals nu bewuster gebruik om ideeën in uit te werken. En voor m’n ontwikkeling op persoonlijk en professioneel vlak.”

Welke tips zou je mensen die een journal willen starten, willen geven?

“Probeer vooral niet te veel na te denken en de lat niet te hoog te leggen voor jezelf. Inspiratie is overal. Kijk om je heen in je directe omgeving; begin bijvoorbeeld eens met iets na te tekenen wat je die dag hebt gegeten of wat er voor je op tafel ligt. Als je een witte, lege pagina spannend vindt, kun je in een journal met gekleurde pagina’s werken of beginnen door de pagina in een kleur te schilderen.

En denk ook eens aan andere materialen dan potlood of verf. Verzamel mooie verpakkingen, kaarten, stukjes papier of stof, plak ze in je boekje en gebruik ze als startpunt voor een tekening of voor een collage. Gewoon doén, je zult zien dat het steeds makkelijker gaat en steeds leuker wordt!”

Meer lezen

Interview Rachel Vieth  Illustraties & fotografie Sanny van Loon

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING