De VoorleesExpress ondersteunt kinderen met een taalachterstand (en jij kunt helpen)

Voorleesexpress

Vrijwilligerswerk komt in allerlei vormen: van koken voor ouderen tot de honden van buurtbewoners uitlaten en alles er tussenin. Heb je weleens van de VoorleesExpress gehoord? Deze landelijke organisatie die kinderen met een taalachterstand ondersteunt, is op zoek naar nieuwe voorlezers.

De VoorleesExpress bestaat nu vijftien jaar. De organisatie startte in Utrecht, in Kanaleneiland om precies te zijn, en is inmiddels door heel Nederland te vinden. De organisatie is niet alleen in omvang gegroeid, maar ook in ideeën. Directeur Anne Heinsbroek vertelt: “Vijftien jaar geleden focusten we ons vooral op het doorgeven van het voorleesritueel. Tegenwoordig streven we meer naar een positieve taalervaring voor de kinderen en de ouders. In welke vorm dan ook.”

Een uurtje per week

Als voorlezer committeer je je voor twintig weken aan de VoorleesExpress. Nadat je een training hebt gekregen en je aan een kind in jouw woonplaats bent gekoppeld, is het idee dat je wekelijks een uur op bezoek gaat bij het gezin. In dat uur heb je gesprekken met het kind en de ouders, lees je een boekje voor en/of doe je wat taalspelletjes met elkaar. Een uur lijkt niet zo lang, maar je kunt er een hoop in bereiken met elkaar.

Het is belangrijk dat je een beetje kunt meebewegen met het kind en je doelen kunt bijstellen. Heeft hij of zij een keer geen zin in voorlezen? Dan is gezellig kletsen en wat spelen ook goed. Het gaat om het contact (ook met de ouders) en om het gebruiken van de taal.

Leuk en dankbaar werk

Heinsbroek geeft aan dat ze veel dezelfde feedback van vrijwilligers terugkrijgt: het is fijn dat het flexibel vrijwilligerswerk is, het kost je maar een uur in de week én bijna alle vrijwilligers geven aan dat het leuk en dankbaar werk is. In twintig weken bouw je, over het algemeen, een band op met het kind en de ouders en heb je veel kunnen oefenen met taal.

Elze (24) uit Deventer las een paar jaar geleden al over de VoorleesExpress op een blog. Het maakte haar enthousiast en het bleef door haar hoofd zweven. Toen ze afgelopen jaar meer tijd en ruimte kreeg, heeft ze zich meteen aangemeld als vrijwilliger. Elze: “Ik lees voor bij een meisje van negen jaar. Ze heeft een taalachterstand en zegt niet van lezen te houden. Toch vindt ze het altijd heel leuk als ik kom. Soms komt er van het voorlezen niet veel, maar dan doen we taalspelletjes. Ik vind het echt superleuk om te doen.”

Voorlezers gezocht

Doordat nu veel kinderen gedeeltelijk thuis (in quarantaine) zijn, lopen de leerachterstanden hard op. De behoefte aan vrijwilligers in het hele land is daarom groot; kinderen kunnen wat extra begeleiding goed gebruiken. Meer info over de VoorleesExpress vind je op de website. Ben je enthousiast geworden en zou je ook graag een kind bij jou in je woonplaats willen ondersteunen op taalgebied? Via de website kun je je ook meteen aanmelden als vrijwilliger. Een coördinator neemt contact met je op om je te koppelen aan een kind en een training te plannen.

Meer lezen

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Annie Spratt/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training ga je zorgen voor jezelf. Je neemt de tijd om je af te vragen hoe het echt met je gaat en je last rust- en reflectiemomenten in.

BEKIJK DEZE TRAINING