Zo kunnen we met AI wilde dieren beter in de gaten houden

De ontwikkelingen van Artificial Intelligence gaan razendsnel. Dat kan mensen soms verontrusten, maar gelukkig zijn er ook positieve berichten. In Engeland bijvoorbeeld: daar gebruiken ze AI om onderzoek te doen naar wilde dieren.

Onlangs werden er in Engeland speciale camera’s gelanceerd. Onderzoekers van de Zoological Society of London ontwikkelden ze zo, dat ze in verbinding staan met een AI-robot. Die robot herkent vogels en andere dieren, en houdt hun gedrag goed in de gaten. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien waar dieren zich bevinden, en hoe ze op klimaatverandering reageren.

Een robot met dierenkennis

De camera’s worden getest op drie verschillende plekken langs het spoor in Engeland, in samenwerking met Network Rail. Omdat de gebieden niet toegankelijk zijn voor mensen, zijn het de ideale locaties om de camera’s te testen. Aan het onderzoek komt geen mens aan te pas: de camera’s maken foto’s en geluidsopnamen. Vervolgens gaat de AI-robot daarmee aan de slag. Hij weet precies welke vogels hij hoort en welke dieren hij op de foto’s ziet. Zo is nu bekend waar vossen, herten en vleermuizen zitten.

Say cheese

Dankzij AI is het mogelijk om dit onderzoek grootschalig aan te pakken. De camera’s maken namelijk duizenden uren aan geluidsopnamen en honderdduizenden foto’s. Zo veel data analyseren zou voor een mens niet te doen zijn, maar voor een robot is het zo gepiept. Omdat de testen geslaagd zijn, hopen onderzoekers de camera’s op meer plekken in Engeland in te zetten, om een nog completer beeld van de biodiversiteit te krijgen. Wie weet waaien ze daarna over naar hier, en komen wij ook meer over onze eigen, Nederlandse dieren te weten.

Meer lezen

Tekst Nadie van Moorselaar  Bron The Guardian  Fotografie Petra Kroon
Gepubliceerd op 12 september 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN