De kracht van nieuwsgierigheid

Deze week geven we iedere dag een voorproefje uit de Flow Daily Life InzichtenpocketVandaag gaat het over de kracht van nieuwsgierigheid.

Je vergroot je levensgeluk
Nieuwsgierigheid is het hoofdingrediënt van een gelukkig leven: het brengt je wijsheid, inzicht, creativiteit, ideeën, verrassingen en kennis, zegt klinisch psycholoog Todd Kashdan in zijn boek Nieuwsgierig?. Kashdan ontdekte dat mensen die onverschillig door het leven gaan, hun genot vooral halen uit hedonistisch gedrag (denk aan: seks en drank). Dat blijkt weinig bij te dragen aan een langdurig gevoel van levensgeluk. Nieuws­gierigen halen hun plezier eerder uit nieuwe ervaringen en kennis: dat geeft ze een gevoel van verrijking en zinvolheid, en dat is een veel duurzamer en stabieler geluksgevoel. Of, zoals Daniel Gilbert, hoogleraar psychologie aan Harvard, het zegt in zijn boek Stuiten op geluk: uiteindelijk zijn het niet de zekerheden of bekende dingen die ons gelukkig maken, maar juist de verrassingen, nieuwe ervaringen, uitdagingen, ontdekkingen en onverwachte leermomenten. Nieuwsgierigheid kan ervoor zorgen dat die dingen op je pad komen.

Je houdt je relaties bloeiend
Nieuwsgierige mensen leggen makkelijker sociale contacten. Oprechte interesse in de ander is de basis voor nieuwe vriendschappen, maar óók voor de houdbaarheid ervan. Dat geldt ook voor liefdesrelaties. “Een belangrijke oorzaak van liefdesbreuken is verveling,” zegt psycholoog en mindfulness­trainer Margôt van Stee in Flow. Niet spanning. Niet ruzie. Maar pure ­verveling. In het begin groeit en bloeit een relatie omdat je nieuwe inzichten, uitdagingen en variatie in elkaars leven brengt. Maar na verloop van tijd treedt een sleur in. Vaak denk je elkaar zo goed te kennen, dat je het ­antwoord op alle vragen wel weet en je dus niets meer vraagt. Of je vraagt niet door. Je daagt elkaar niet meer uit met nieuwe plannen. Van Stee: “Het kost na tien jaar misschien wat meer moeite, maar als je die moeite neemt, valt er vaak nog heel veel aan elkaar te ontdekken. Ook omdat mensen veranderen. Nieuwsgierig blijven en nieuwe dingen blijven doen kunnen een relatie fris houden.”

20151221_Inzichtenweek_4Lees verder in hoofdstuk 8 – De kracht van nieuwsgierigheid.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN