Sterke vrouwen in beeld

sterke vrouwen

Illustrator Rebecca Bradley eert sterke vrouwen in kleurige tekeningen. Van piloot Bessie Coleman tot Coco Chanel en Malala.

“Ik had nog nooit beroemde mensen geschilderd of getekend,” vertelt de Britse Rebecca Bradley vanuit Baltimore. Ze woont sinds vijf jaar in deze Amerikaanse stad en geeft er les aan de kunstacademie. “Eerlijk gezegd was ik er ook een beetje huiverig voor. Het wordt zo snel cliché, zo’n beroemdheid, zeker als ze al vaak zijn geportretteerd.”
Toch waagde Rebecca zich eraan, eerst voor een proefopdracht voor een kinderboek, daarna omdat het smaakte naar meer. “Ik deelde de illustraties op Instagram onder #womenheroes. Dat leverde zulke positieve reacties op dat ik besloot er meer te maken.”

Bewondering

Beeldhouwer Barbara Hepworth wilde ze per se tekenen, want haar kunstwerken vindt ze prachtig. Bij zangeres Nina Simone viel ze voor haar sterke karaktereigenschappen. En over kinderrechtenactivist Malala Yousafzai: “Op haar leeftijd had ik nooit kunnen doen wat zij nu doet.” Eerst dacht Rebecca dat ze haar modellen koos vanwege hun passie voor kunst, muziek, cultuur of natuur. Maar gaandeweg merkte ze dat het meer was dan dat.

 

Illustraties
Lees ook: Favoriete illustratie van Flow-creatieven #3

“Het zijn allemaal vastberaden vrouwen, die op hun eigen manier en in hun eigen tijd allerlei obstakels moesten overwinnen. Ze moesten ergens doorheen breken en dat lukte nog ook. Dat bewonder ik enorm. En daarom voelde ik ook een grote verantwoordelijkheid om ze goed te tekenen. Het moet allemaal wel kloppen. In die zin is dit project bijna een wiskundige uitdaging voor me. Dit zijn geen fantasietekeningen, maar mensen die echt geleefd hebben en iets voor de wereld hebben betekend. Of dat tot op de dag van vandaag nog steeds doen, zoals Malala en bioloog Jane Goodall.”

Nieuwe beelden

Inspiratie en aanwijzingen voor haar vrouwelijke helden haalt Rebecca van internet. Om te voorkomen dat het kopieën van foto’s worden, gebruikt ze verschillende afbeeldingen. “De tekeningen zijn dus meer collages van bestaande beelden. Ik teken nooit zomaar wat na, verander altijd wel iets: een hand, de positie van het lichaam. De achtergrond pas ik aan of verzin ik zelf, want ik wil graag iets laten zien van het leven van deze vrouwen en hun passies. Zo probeer ik nieuwe beelden te creëren, gebaseerd op oude.”

  • De volledige beeldreportage ‘Women heroes’ is te vinden in Flow 3.
  • Bekijk meer van Rebecca Bradley’s illustraties op haar Instagram @rebeccabradleyillustration.

Tekst Annalot Boersma Illustraties Rebecca Bradley

Sterke vrouwen

Meer lezen?

Promotional image Promotional image

BOOK FOR PAPER LOVERS 6

Het nieuwe Book for Paper Lovers ligt in de winkel! In het Book for Paper Lovers vind je vouwvellen, posters, notebooks, labels, een pop-up kasje met papieren plantjes, een gezichten-tekenboekje, inpakpapier, stickers en nog veel meer.

Ga naar de shop