‘Zoek de bibberzone op’ + nog 4 levenslessen van journalist en presentator Nicole Terborg

Welke lessen leerde jij van het leven? In deze rubriek vragen we het steeds iemand anders. Deze keer vertelt journalist en presentator Nicole Terborg over haar belangrijke inzichten.

1. Deel wat iemand voor jou betekent

“Ik groeide op in Cuijk en naast ons woonde buurvrouw Ankie. Na school zat ik vaak bij haar en haar twee dochters aan tafel: ze gaf me liefde en aandacht en ik voelde me geborgen. Toen ze erachter kwam dat ik nog nooit een bruine pop had gehad, maakte ze er zelf een voor mij. Pas heel veel later, naar aanleiding van een zelfontwikkelingscursus, heb ik haar opgebeld om haar te bedanken en te vertellen hoe belangrijk ze voor me is geweest. Vaak deel je mooie verhalen over iemand pas als diegene doodgaat. Wacht daar niet op, maar vertel dierbaren nu al wat ze voor je betekenen en welk verschil ze in je leven hebben gemaakt.”

2. Een diploma heeft geen armen om je vast te houden

“Veel Surinaamse vrouwen werden vroeger opgevoed met het credo: je diploma is je man. Ik vind het mooi dat mijn moeder mij ook heeft meegegeven dat een diploma geen armen heeft om je vast te houden. Het is goed dat je je eigen boontjes kunt doppen, maar je hebt ook liefde nodig. Ik vind het belangrijk dat je je in een relatie kwetsbaar durft op te stellen en vertelt wat je nodig hebt. Van mijn man heb ik geleerd om ook te ontvangen: je partner wil graag iets toevoegen aan jouw leven. En dat begint met durven zeggen waar je onzeker over bent en wat je nodig hebt.”

3. Geniet van andermans geluk

“Een concreet voorbeeld waarbij ik geniet van het plezier en succes van een ander is dansen. Ik hou erg van salsa en daarbij is het gebruikelijk dat je als vrouw ten dans wordt gevraagd. Al vragen tegenwoordig gelukkig ook steeds meer vrouwen mannen ten dans, of vrouwen vrouwen. Maar je kunt dus aan de kant staan en niet meteen gevraagd worden. Door te genieten van het geluk van anderen, kan ik zo blij zijn dat het voelt alsof ik zelf op de dansvloer sta. Dat geldt voor meer momenten in het leven. Als je ook geniet van andermans geluk vermenigvuldig je jouw eigen levensplezier.”

4. Creëer elke dag een stil moment

“Elke ochtend zit ik even in stilte in mijn werkkamer, voor een altaar met foto’s van mijn voorouders. Dan bedank ik hen omdat zij veerkrachtige mensen waren die de weg voor mij hebben vrijgemaakt. Vervolgens schrijf ik tien dingen op waar ik dankbaar voor ben – variërend van dat ik op een veilige plek woon tot dat ik gezond ben opgestaan. En soms schrijf ik iets op over hoe ik de dag voor me zie, hoe ik graag wil dat ie verloopt. Als moeder van drie kinderen met een carrière ren ik de hele dag door. Dit dagelijkse moment van stilte geeft me focus en rust.”

5. Zoek de bibberzone op

“De term bibberzone komt van een goede vriendin van mijn moeder. ‘Ga daar waar het onbekend is. Doe dingen die je wilt doen, maar eigenlijk eng vindt,’ zei ze altijd, ‘want daar leer je.’ We willen als mensen graag alles onder controle hebben, maar je kunt het leven niet voorspellen. In die bibberzone voel je dat je leeft en blijf je je verwonderen. Dat mag ook iets kleins zijn: ik ging een keer in m’n eentje op Koningsdag de stad in en vervolgens kwam ik onverwacht allemaal vrienden tegen. Als ik thuis was gebleven en had gedacht: ik wil niet alleen, had ik deze ervaring niet gehad. Dus gá gewoon.

Meer lezen

Tekst Caroline Buijs  Collage en handlettering Deborah van der Schaaf
Gepubliceerd op 9 juni 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN