Seizoensfruit eten is gezond, duurzaam en ook nog eens goedkoper. Dus voordat je gedachteloos die doos frambozen in je boodschappenkarretje stopt in de winter, denk dan nog even aan deze gids.
Deze gids geeft je een overzicht van welk fruit per maand in het seizoen is, en dus de kans vergroot dat het fruit van Nederlandse of Europese bodem komt. Je fruitkeuze is dan een stuk klimaatvriendelijker dan wanneer je je aardbeien in hartje winter inslaat. Voor de vruchten die in eigen land of tijdens de huidige maand worden geoogst, is namelijk minder vervoer en energie nodig. Scheelt weer uitstoot.
Is seizoensfruit gezonder?
Daarnaast is eten wat het seizoen te bieden heeft, volgens het Belgische Voedingsinformatiecentrum een simpele manier om afwisselend te eten. Volgens voedingsdeskundige Lily Joan Roberts zijn we dan ook helemaal niet gemaakt om het hele jaar door hetzelfde te eten. “Lokale producten bevatten de vitaminen die we op dat moment in het jaar nodig hebben en zorgen voor variatie in je dieet.”
Maar onthoud: een perfecte seizoenskalender is lastig samenstellen, want het is niet altijd even duidelijk wanneer iets precies in het seizoen is. En hoe zit dat met een product uit de kas? En dan heb je nog de kwestie dat niet al het fruit in Nederland (of in Europa) gekweekt kan worden, zoals kiwi, banaan en watermeloen. Maar dat geeft niet; want ook af en toe stilstaan bij welke vruchten je inslaat is al goed voor jezelf en het milieu. Bonustip: in de meeste supermarkten kun je op de bordjes zien of het seizoensfruit uit Nederland komt.
Welk fruit eten in welke maand: een lijst met seizoensfruit
Januari
- Appels
- Citroenen
- Cranberry’s
- Peren
- Sinaasappels
Februari
- Appels
- Citroenen
- Peren
- Sinaasappels
Maart
- Appels
- Peren
April
- Peren
- Rabarber
Mei
- Aardbeien
- Abrikozen
- Bramen
- Peren
- Rabarber
Juni
- Aardbeien
- Abrikozen
- Bramen
- Frambozen
- Kersen
- Rabarber
Juli
- Aalbessen
- Appels
- Abrikozen
- Bramen
- Frambozen
- Kersen
- Nectarines
- Perziken
- Pruimen
Augustus
- Aalbessen
- Appels
- Abrikozen
- Bramen
- Druiven
- Frambozen
- Kersen
- Nectarines
- Perziken
- Pruimen
- Vijgen
September
- Appels
- Bramen
- Druiven
- Frambozen
- Cranberry
- Peren
- Pruimen
- Vijgen
Oktober
- Appels
- Bramen
- Cranberry’s
- Druiven
- Frambozen
- Mandarijnen
- Peren
- Vijgen
November
- Appels
- Cranberry’s
- Mandarijnen
- Peren
December
- Appels
- Citroen
- Cranberry’s
- Mandarijnen
- Mineola’s
- Peren
Extra tip: is het fruit niet in het seizoen, maar heb je het wel nodig? Kies voor de diepvriesvariant, die is duurzamer dan het fruit dat van ver of uit de kas komt.
Meer lezen
- Zo laat je los (en meer lessen uit de natuur).
- Beter voor jezelf zorgen: 12 lessen van de oermens.
- Zelf maken: fruitchutney van afdankertjes.
- Hoe je je bloedsuikerspiegel in balans houdt (en het belang daarvan).
- Zo begin je: vaker duurzaam en lokaal eten.
Tekst Lisanne van Marrewijk Beeld Unsplash
Gepubliceerd op 22 februari 2023, laatst bewerkt op 8 juni 2024