Vrouwelijke denkers

Vrouwelijke filosofen schrijven vaak over alledaagse, herkenbare thema’s. In Flow 6 een ode aan zes vrouwelijke denkers, hieronder een fragment uit het artikel.

“Terwijl mannelijke filosofen meestal dikke, ingewikkelde filosofische boeken schreven, verwerkten vrouwelijke denkers hun ideeën in latere perioden veel vaker in romans en essays. In verhalen die veel dichter bij het echte leven stonden en staan, over concrete situaties en vaak ook over hun eigen leven. En daarom zijn hun romans, boeken en essays vaak ook zo fijn om te lezen. Ze bieden een ander, filosofisch perspectief op het leven, maar zijn nooit losgezongen van de alledaagse werkelijkheid en daardoor herkenbaar. Veel vrouwelijke filosofen bemoeiden zich ook met de politiek en de vrouwenbeweging. Ze stimuleren ons om het leven ter hand te nemen, en te veranderen of te verbeteren als dat nodig is. Ook al zijn sommige vrouwelijke denkers er al honderden jaren niet meer, hun werk blijft een inspiratiebron voor ons eigen leven.”

Het artikel ‘Vrouwelijke denkkracht’ is te lezen in Flow 6-2016. In het artikel aandacht voor Belle van Zuylen, Harriet Taylor Mill, Simone de Beauvoir, Susan Sontag, Martha Nussbaum en Partricia de Martelaere.

0616_filosofen

Tekst: Sjoukje van de Kolk Illustraties: Marenthe Otten

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING