Dertig dagen delen

Aanbellen bij de overbuurvrouw voor een bordje eten, je boormachine een uurtje meegeven of de auto uitlenen: het wordt steeds gewoner. Hoe bevalt dat, die nieuwe deeleconomie? Journalist Anneke Bots probeert het een maand uit. Hieronder lees je een fragment uit het artikel Een maand lang delen in Flow 7.

Met twee lege plastic bakjes bel ik aan bij Esther. Ik heb een portie hartige taart met salade bij haar besteld via Thuisafgehaald. Als de deur opengaat, leidt de geur van geroosterde groente me naar de keuken. Esther en haar vriend Thomas wonen hier nog maar net, vertelt ze, terwijl ze een stuk Ottolenghi-groentetaart in mijn bakje schuift. We koken graag voor een hele familie, terwijl we maar met z’n tweeën zijn,’ lees ik op hun profiel. ‘Wij delen onze maaltijden graag met andere kook- en eetliefhebbers.’ Kijk, en ik ben zo’n eetliefhebber. Van Thuisafgehaald ben ik trouwens al een paar jaar fan – mijn teller staat inmiddels op 98 afgehaalde maaltijden.

Nu de mijlpaal van honderd bijna in zicht is en ik me een maand lang op de sharing economie stort, vind ik het hoog tijd om ook mijn eigen kookkunsten (ja, die heb ik best wel) te delen met de buurt. Maar wat? De hele week broed ik op het juiste recept: eenvoudig, maar wel verrassend en lekker natuurlijk. Het wordt Marokkaanse kip met ingelegde citroen en een kikkererwtensalade. 

’s Ochtends zet ik twee porties op de site, trek het huis strak, want ja, de afhalers moeten wel een frisse indruk krijgen, en ga op pad om inkopen te doen. Om de tien minuten check ik mijn mail, maar het blijft akelig stil. Ook als ik begin met koken, staan mijn porties nog in de aanbieding. “Ze weten niet wat ze missen,” troost mijn vriend me als we met een dubbel gevulde pan aan tafel zitten. “Ja mam, ik vind het ook heel lekker hoor,” roept mijn dochter. Dat komt mooi uit, want morgen eten we weer citroenkip. En de dag erna misschien ook wel.

Gek eigenlijk, een paar jaar geleden zou ik het niet in mijn hoofd halen om mijn autosleutel aan een wildvreemde te geven of met plastic bakjes bij een buurtgenoot op de stoep te staan, en nu vind ik het doodgewoon. Ook om me heen zie ik het steeds meer: huizen, maaltijden, auto’s of spullen delen is niet voor hipsters of alternatievelingen, steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze nieuwe deeleconomie. In Flow 7 kun je meer lezen over de ervaringen van Anneke met delen.

Tekst: Anneke Bots. Illustraties: Claudia de Cleen.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN