Go to content

Binnenkort een Nederlandse AI-chatbot met groen geweten?

Binnenkort een Nederlandse AI-chatbot met groen geweten?

ChatGPT is niet meer weg te denken, maar nadelen zijn er wel: de AI-chatbot slurpt energie en is niet bepaald privacyvriendelijk. Daarom werkt een Nederlands bedrijf aan een duurzamer alternatief dat draait op groene energie, je data respecteert en in Europa wordt gehost.

Stel je voor: een AI-chatbot die niet alleen snel en efficiënt antwoord geeft op al je vragen, maar ook nog eens een groen hart heeft. Dat is de gedachte achter GreenPT, een van de partijen die internationaal bezig is met de milieubewuste tegenhanger van ChatGPT. Deze duurzame chatbot is nog in ontwikkeling, maar wil straks slimme gesprekken combineren met een focus op duurzaamheid en privacy. En dat zou nogal welkom zijn in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Wat zijn de beloftes van deze groene chatbot?

Volgens Brthrs, het social AI agency achter dit nieuwe fenomeen, zou het gaan om technologie met een hart en positieve impact op de wereld. Na bijna twintig jaar ervaring in het ontwikkelen van software op maat en kunstmatige intelligentie, komen ze nu met deze GreenPT. Volgens hen mogen we daar het volgende van verwachten:

Geen verspilde warmte
De chatbot zou aangedreven worden door hernieuwbare energie: groene energie die van natuurlijke bronnen komt die nooit opraken, zoals van zon, wind of water. De servers komen bij Leafcloud te staan, een Nederlands bedrijf dat slim met duurzaamheid omgaat. Zo willen ze de warmte die vrijkomt bij het draaien van de AI – en die gewoonlijk verspild wordt – hergebruiken om zwembaden, kantoorpanden en woningen te verwarmen.

Je data blijven binnen Europa
Dan is er nog een geruststellende belofte: de gegevens van de gebruiker, misschien wel die van jou dus, blijven binnen Europa. Alles wordt gehost op Europese servers, volgens strikte AVG-richtlijnen. Op transparante wijze dus, zoals je het als bewuste chatbot-gebruiker graag ziet.

Openheid boven alles
Waar veel grote AI’s een mysterieus zwart doosje blijven, zet GreenPT de deuren en ramen open. De chatbot maakt gebruik van opensourcemodellen, waardoor ontwikkelaars en nieuwsgierige gebruikers als het ware onder de motorkap kunnen kijken.

Stap vooruit

Het is nog even afwachten, want de nieuwe groene chatbot is nog niet in de lucht. Wie wil, kan zichzelf wel alvast op de wachtlijst zetten. Dan nog een kanttekening: GreenPT is niet honderd procent klimaatneutraal. Het trainen van taalmodellen vraagt immers nog steeds veel energie en water. Maar als de initiatiefnemers voor elkaar krijgen wat ze beloven, lijkt het wel een flinke stap in de goede richting.

Meer lezen


Fotografie Surface/Unsplash
Gepubliceerd op 1 juni 2025

Deel dit artikel
Julia Houtermans is online editor bij Flow Magazine. Ze schrijft teksten, maakt de nieuwsbrief en ondersteunt de redactie waar nodig.
Flow nieuwsbrief Flow nieuwsbrief
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.

^