Schoner dan in 1872: de Britten laten zien dat klimaatwinst wél kan

Goed klimaatnieuws: de Britse uitstoot van broeikasgassen is op zijn laagst sinds 1872. Dit is waarom deze mijlpaal hoop biedt voor de toekomst.
Stel je even voor: het is 1872. Queen Victoria regeert nog, Londen is gehuld in mist (en kolendampen), elektrische straatverlichting bestaat nog niet. Zo ver moet je terug in de tijd om bij een moment te komen waarop het Verenigd Koninkrijk even weinig broeikasgassen uitstootte als in 2024, volgens klimaatplatform Carbon Brief.
Combinatie van factoren
De Britse krant The Independent noemt de belangrijkste reden voor deze historische daling: de sluiting van de laatste kolencentrale: Ratcliffe-on-Soar. Daarnaast ging ook een van de laatste Britse staalovens dicht. Er zijn nog wat redenen aan te dragen. Zo was er een flinke toename van elektrische auto’s, van maar liefst veertig procent. De winter was zacht, waardoor er minder nodig was om huizen te verwarmen en het olie- en gasverbruik automatisch minderde. Bovendien werd er meer gebruik gemaakt van groene stroom. Kortom: de energietransitie beweegt niet alleen in rapporten, maar ook in de realiteit.
Winst voor economie en klimaat
Volgens Carbon Brief is de uitstoot in het VK nu 54 procent lager dan in 1990, terwijl de economie intussen wel stevig groeide. Dat is belangrijk om te vermelden, want het laat zien dat economische groei en klimaatwinst dus samen kunnen gaan. Dat er mogelijkheden zijn met een verbeterde infrastructuur en wat politieke wil.
Wat kunnen wij hiervan leren?
Maar, en dit is een grote MAAR, als het VK de doelen voor 2035 en 2050 wil halen, moet het tempo van de winst die geboekt wordt alsnog omhoog. Ofwel: we zijn er nog niet. Maar goed nieuws blijft het wel. Al met al is deze daling dan ook meer dan een cijfer. Veel mensen beschouwen het als een signaal. Een teken van verandering en vooruitgang.
Meer lezen
- Wat kun je zelf doen voor het klimaat: 5 tips.
- Nederland koploper in klimaatpessimisme? Zo word je optimistischer, aldus een klimaatexpert.
- Een klimaatdepressie: hoe ga je om met die sombere gevoelens?
Fotografie Julian Hochgesang/Unsplash
Gepubliceerd op 17 mei 2025