Niet in slaap kunnen vallen, uren achter elkaar wakker liggen, constant woelen. Uitgerust opstaan is er soms niet bij. Verkopers zweren bij een verzwaringsdeken voor een betere nachtrust. Maar helpen ze ook echt?
Alsof je een knuffel krijgt die niet meer ophoudt, zo voelt het een beetje om onder een verzwaringsdeken te liggen. Zo’n deken tussen de zes en tien kilo is gevuld met granulaat: kleine plastic of glazen balletjes die een beetje aanvoelen als zand. Door dat extra gewicht schijn je volgens verkopers dus beter te slapen, en ook mensen die het al probeerden, zweren er vaak bij.
Toch is het wetenschappelijk nog niet bewezen dat het écht werkt. Zo zegt Neuroloog en somnoloog Myrthe Boss van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede in een artikel voor Trouw dat er nog te weinig bekend is over wat zo’n deken met onze slaap doet. Boss: “Ik weet dat er een onderzoek is gedaan onder zestig kinderen met autisme die onder een verzwaringsdeken sliepen. De ouders hadden het idee dat hun kinderen beter sliepen dan voorheen, maar de objectieve data lieten dat niet zien.”
Gewenning
En zo is er nog een klein onderzoek gedaan onder mensen met ernstige psychische klachten. Ook hieruit blijkt dat er een effect was, maar dat kan volgens Boss ook een placebo-effect zijn. Daarnaast heeft het slapen onder zo’n deken ook wat nadelen. Het kan gevaarlijk zijn voor iemand met bijvoorbeeld slaapapneu, door een toenemende druk op de borst. En, stelt Boss, je kunt ook gewend raken aan zo’n deken.
Ze zegt: “Als je je tanden poetst, je pyjama aantrekt en in bed gaat liggen, wordt je lichaam voorbereid op de slaap. Als je daar een verzwaarde deken aan toevoegt, went het lichaam daaraan en gaat het een verband leggen tussen de deken en slapen. Dan kun je niet meer zonder en dat kan lastig zijn.”
Even ontspannen
Echt bewijs dat een verzwaringsdeken werkt voor een goede nachtrust, is er dus niet. Toch kan het extra gewicht je wel helpen te ontspannen. Volgens onderzoek helpt het kinderen (en volwassenen) met autisme bijvoorbeeld bij prikkelverwerking. “Door deep pressure stimulation,” zegt specialist in prikkelverwerking Robert de Hoog in De Morgen, “krijg je een gevoel van veiligheid, kalmte en geborgenheid.”
Je kunt zo’n deken dus ook gewoon voor overdag gebruiken. Want af en toe het gevoel van een knuffel is altijd fijn, of het nu helpt of niet.
Meer lezen
- Beter slapen: vier tips die kunnen helpen.
- Ook volwassenen hebben er baat bij: verhaaltjes voor het slapen gaan.
- Boekentip: Tijd voor jezelf geeft tips om fijn te slapen.
Tekst Bente van de Wouw Bron Trouw