Klaar met dat vaste clubje of ritueel? Tradities verbreken doe je zo, volgens een expert

Tradities verbreken

Het jaarlijkse familieweekend of wéér een oud en nieuw met vrienden. Soms ben je toe aan iets anders. Maar hoe doorbreek je zo’n (lang ingesleten) traditie tactisch?

Het kan lastig zijn om aan te geven dat je deze keer (of de rest van je leven) de jaarlijkse paasbrunch, sinterklaasavond of kerstborrel graag wilt overslaan. Even zonder (schoon)familie, vrienden, geliefde of andere mensen die je gevoelsmatig ‘in de steek laat’.

Psychosociaal en relatietherapeut Susanne Bulten herkent de struggle, met name rond feestdagen: “Het speelt vaak als er ouders op leeftijd of vrienden zonder partner in het spel zijn. Mensen vinden het zielig of zijn ook op latere leeftijd nog gevoelig voor de ‘autoriteit’ van ouders. Vraag je af waarom je niet durft aan te geven dat je iets anders wilt.”

Tradities verbreken lullig?

Wanneer je bang bent voor afkeuring, kun je je afvragen in hoeverre de betreffende vriendschaps-, partner- of familierelatie (nog) bij je past, volgens Bulten. Maar ook als je het zielig vindt voor de ander raadt de expert aan om het gesprek aan te gaan.

“Wie weet durft de ander ook niet af te zeggen. Ga het gesprek aan, vraag waar die ander behoefte aan heeft. Het liefst face to face en niet via WhatsApp,” vertelt de relatietherapeut.

Een andere invulling

Misschien kom je tot de conclusie dat je de traditie kunt verbreken, ’m anders kunt insteken of ’m stap voor stap wilt afbouwen. Bulten: “Wanneer het lastig is om helemaal los te komen van zo’n traditie, kun je ook kijken of je er op een andere manier invulling aan kunt geven. Een simpele brunch in plaats van een vijfgangendiner met ingewikkelde voorbereidingen, bijvoorbeeld.”

“De traditie van bijvoorbeeld uitgebreide kerstvieringen met kalkoenen komt nog voort uit de tijd dat vrouwen niet werkten. De lat ligt nog steeds even hoog, terwijl dat niet meer past in deze tijd,” zegt Bulten. Laat iedereen iets meenemen. En hapjes bij de supermarkt halen of soep bij de groenteboer is ook goed. Je hoeft niet alles zelf te doen.

De expert vindt wel dat je er nog steeds kunt zijn voor eenzame vrienden of familie, maar houd het simpel: “Die hele poppenkast is niet nodig, vaak gaat het er voor die mensen om dat ze even contact hebben, bezoek krijgen. Gelukkig hebben we in Nederland genoeg verschillende feestdagen. Maar je kunt zoiets ook de weken ervoor of erna plannen.”

Go with the flow

Go with the flow, tipt Bulten ten slotte. “Het is volkomen logisch dat je op bepaalde momenten in het leven toe bent aan iets anders. Dingen veranderen: we ontmoeten anderen of krijgen kinderen. Natuurlijk zijn het je vrienden of familie, maar het is heel normaal dat relaties – en tradities – fluctueren. Neem de veranderingen zoals ze komen en beweeg mee.”

Meer lezen

Illustratie Yani Putrii
Gepubliceerd op 2 december 2023 Laatst bewerkt op 13 december 2024

Ruby Wijdenbosch (1999) is online contentcoördinator voor Flow Magazine. Ze studeerde cum laude af aan Creative Business en schrijft het liefst over mental health met een vleugje humor en zelfspot.
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN