Tabara startte een webwinkel met Senegalees mandvlechtwerk

Senegalees mandvlechtwerk

Tabara N’Diaye woont in Londen en is de oprichter van La Basketry: een webwinkel met Senegalees mandvlechtwerk. Ze vertelt erover in Flow 5.

Wat ben je aan het doen?

“Op het moment organiseer ik veel digitale workshops. En ik bedacht de basket kit: een pakket met alles wat je nodig hebt om een kleine mand – bijvoorbeeld als tas of voor een plant – te maken met behulp van video-instructies. Hoewel het afgelopen jaar een uitdaging was, omarm ik het langzamere tempo wel. Het is fijn om meer thuis te zijn en daardoor ook anders creatief bezig te zijn. Dingen met mijn handen maken is voor mij altijd al een vlucht uit het dagelijks leven geweest.”

Hoe begon je met La Basketry?

“Mijn zus en ik kwamen in contact met een groep vrouwelijke mandenmakers toen we op vakantie waren in Senegal, waar we oorspronkelijk vandaan komen. Er bestonden al webwinkels waar je Senegalese manden kon kopen, maar wij hadden het idee dat we iets konden toevoegen. Juist omdat onze roots in Senegal liggen. In 2017 zijn we daarom begonnen met La Basketry.

We delen Senegalees vakmanschap met de wereld en zorgen ervoor dat de vakmensen met wie we werken regelmatige inkomsten hebben. Dat ons dat is gelukt, zie ik nu nog als onze belangrijkste prestatie. En het mooie aan La Basketry is dat we zelf de connectie houden met onze wortels.”

Wat maakt Senegalees mandvlechtwerk zo bijzonder?

“De Thiès-regio, waar mijn Senegalese familie vandaan komt, staat bekend om de mandvlechtkunst. Elke zomer nam ik een aantal manden mee terug van vakantie. Het is prachtig vakwerk dat in kleine dorpen op het platteland wordt overgedragen van generatie op generatie. Als kind bracht ik de zomers samen met mijn broer en zus door in Senegal. Ik was toen ook al altijd aan het knutselen, en ik weet nog hoeveel indruk het werk van de mandenmakers op me maakte.”

Hoe werd je zelf mandenmaker?

“Ik leerde de beginselen in Senegal en volgde daarna cursussen in Parijs en Londen. Mandenmaken vereist veel oefening en je moet ook aardig zijn voor jezelf, want je eerste pogingen zijn altijd verre van perfect. Ik vind het geweldig hoe het me in staat heeft gesteld om weer iets met mijn handen te doen en tijd door te brengen zonder telefoon.”

Meer lezen?

Tekst Jeannette Jonker Fotografie Tabara N’Diaye

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN