Go to content

Goed nieuws: eindelijk een anticonceptiepil zonder hormonen op komst

Goed nieuws: eindelijk een anticonceptiepil zonder hormonen op komst

De pil – die zestig jaar geleden insloeg als een bom – krijgt eindelijk een opvolger. Die is niet alleen een stuk handiger, maar vooral vrouwvriendelijker. 

In de jaren zestig stond ie nog symbool van vrijheid voor vrouwen. Maar inmiddels is  de pil een stuk minder geliefd, blijkt uit onderzoek van expertisecentrum Rutgers. Steeds meer vrouwen stappen over op een spiraal of slikken liever geen hormonen.

Nieuwe pil met voordelen

Voor die laatste groep is er een goed vooruitzicht, vertelt Gunilla Kleiverda, gynaecoloog en coördinator bij Women and More, in een uitzending van NPO Radio 1. Er komt namelijk een hormoonvrije variant aan: de mifepriston-pil. Het middel mifepriston, al bekend sinds de jaren tachtig, wordt in hoge dosering gebruikt als abortuspil. Het maakt de baarmoeder ongeschikt om zwanger te worden en remt de eisprong, of stelt ’m uit. Nu blijkt dat het zich, in lagere dosering, prima leent als anticonceptiemiddel.

De nieuwe pil heeft veel voordelen. Zo bevat ie dus geen hormonen. Verder hoef je ’m volgens Kleiverda maar één keer per week te slikken en veroorzaakt ie geen stemmingswisselingen of een laag libido. Je kunt hem ook gebruiken als morningafterpil en daarnaast lijkt de pil ook geschikt voor vrouwen met een verhoogd risico op trombose of erfelijke borstkanker.

Minder bijwerkingen

Op dit moment loopt er nog nader onderzoek naar de hormoonvrije anticonceptiepil, vertelt Kleiverda. “Tot nu ervaart 95 procent van de vrouwen geen enkele bijwerking. Behalve minder bloedverlies en menstruatiepijn, maar dat is iets wat veel vrouwen juist meer op prijs stellen.”

Waarom het zo lang heeft geduurd tot er nieuwe ontwikkelingen waren, ondanks de veelgehoorde klachten over de huidige anticonceptiepil? Omdat het patent allang verlopen was en de farmaceuten er weinig op konden verdienen, zegt Kleiverda. Dus werd het geld voor onderzoek eigenhandig bij elkaar gesprokkeld. De pil werd op eigen kosten ontwikkeld door Women on Waves en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Tot nu toe lijkt al die moeite meer dan de moeite waard, want volgens de gyneacoloog geeft het middel vrouwen “de controle terug over hun eigen vruchtbaarheid.” Of deze pil net zo’n impact zal hebben als zijn voorganger in de jaren zestig? Dat weten we binnen drie tot vijf jaar, want als het goed is, is het middel dan verkrijgbaar.

Kijk voor meer informatie over de mifepriston-pil op de website van Women and More.

Meer lezen


Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 23 mei 2025

Deel dit artikel
Noa Kieviet is stagiair bij Flow Magazine. Ze schrijft teksten voor online, maakt de nieuwsbrief en ondersteunt de redactie waar nodig.
Flow nieuwsbrief Flow nieuwsbrief
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.

^