Fijn nieuws: supermarkten verspillen minder voedsel

verspillen voedsel

Hoera, goed nieuws! Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel verspillen supermarkten minder voedsel. Maar dat goede nieuws heeft ook gevolgen voor de voedselbank. In dit artikel van Trouw vertellen ze ons wat dit betekent. 

Allereerst: hoe komt het dat supermarkten opeens minder voedsel verspillen? Ze gebruiken steeds vaker de kortingsstickers; korting op producten die een houdbaarheidsdatum hebben die vaak dezelfde dag nog afloopt, is heel aantrekkelijk én duurzaam. In cijfers betekende het dat de voedselverspilling in 2020 met 3,6 procent afnam ten opzichte van 2018. Extra fijn voor de doelstelling van de Verenigde Naties om in 2030 de voedselverspilling te halveren.

Goed nieuws, toch..?

Ondanks dat de verspilling afneemt, blijft er nog wel iets achter in de supermarkten. Gelukkig komt dat vaak goed terecht. Het overgebleven voedsel gaat namelijk naar de voedselbank. Maar het afnemen van de verspilling heeft dus gevolgen voor hen. José Thijssen, woordvoerder van Voedselbanken Nederland, vertelt in het artikel dat er meer mensen hulp van de voedselbank nodig hebben, maar dat de aanvoer van de supermarkten helaas met twintig procent is afgenomen. Dat betekent soms dat ze zelf voedsel moeten inkopen, maar vertelt Thijssen: “Veel lokale voedselbanken hebben vaste afspraken met supermarkten.”

En misschien kun je bij jezelf eens nagaan, verdwijnt er bij jou ’s avonds regelmatig eten in de groenbak? Wie weet kun je iets vaker een maaltijd voor de volgende dag bewaren. Zo wordt die doelstelling van de Verenigde Naties misschien nog íets sneller bereikt.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Fotografie No Revisions/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN