Week van de Mentale Gezondheid 2024: dit is er allemaal te doen

Week van de Mentale Gezondheid 2024

Van 3 tot en met 8 juni is de Week van de Mentale Gezondheid. En er is genoeg te doen: van concert tot voorstelling, workshop en lezing.

De Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid 2024 is in het leven geroepen om bewustzijn te creëren rondom het belang van je mental health. En ook om aandacht te zoeken voor mentale problemen, in het algemeen en op de werkvloer. Want in de huidige, snelle maatschappij vol eisen en prikkels, krijgen steeds meer mensen te maken met klachten.

Deze nationale mental health week is een kapstok voor bijvoorbeeld werkgevers; om extra aandacht te besteden aan werknemers en een gezonde werksfeer. Maar ook particulieren worden door de organisatie achter deze week, Missie Mentaal, opgeroepen om je eens goed te verplaatsen in de schoenen van een ander. Hoog nodig, volgens de organisatie, zodat we elkaar beter leren begrijpen en stigma’s kunnen doorbreken.

Dit kun je doen tijdens de Week van de Mentale Gezondheid 2024

Je vindt activiteiten en mooie inititatieven door het hele land (en online),  gericht op de geest. We zetten er een aantal op een rijtje. Voor het volledige programma kun je een kijkje nemen op Missiementaal.com. Veel is gratis toegankelijk, sommige activiteiten zijn wel betaald.

 1. Impact Night – Dinsdag 4 juni
  Een concert in Ahoy met onder meer optredens van Rita Ora, Kraantje Pappie en Son Mieux, en talks van Gwen van Poorten en Numidia.
 2. Online workshop Adem je fit – Dinsdag 4 juni
  85% van de mensen ademt op een verkeerde manier. Dat kan leiden tot stress en onrust. Doe vanuit huis mee met de webinar, gegeven door internationaal erkend ademcoach Jos Derksen.
 3. Labyrint van Antropia – 3 t/m 7 juni
  Het labyrint is het universele symbool voor het transformatieve proces van het afdalen naar de diepten van de eigen psyche, het aangaan van uitdagingen in dit proces en uiteindelijk het vinden van je kern. Je loopt hem gratis in Driebergen.
 4. Sterkebenenclub – 3 t/m 5 juni
  Samen met een clubje ‘powerwalken’, een tempo dat tussen wandelen en hardlopen inzit. Omdat bewegen zo goed is voor je mental health. In Amsterdam.
 5. Dance Healing – woensdag 5 juni
  Je leert bij deze workshop in Nijmegen hoe je door middel van dans ‘vrijer’ kunt voelen. Ook toegankelijk voor mindervaliden; je kunt zittend meedoen.
 6. Waan-zin-geving – Donderdag 6 juni
  Groepsexpositie in Amsterdam met drie kunstenaars vanuit de mentale gezondheidszorg over hoe hoop, zingeving en veerkracht samenkomen in kunst. Bekijk de werken onder het genot van jazzmuziek en een drankje. De kunstenaars zijn zelf ook aanwezig.
 7. Mentaal Boekenbal – vrijdag 7 juni
  Onder leiding van moderator Sarita Bajnath gaan tien auteurs die schrijven over mentale gezondheid in gesprek over hun boek, waarom ze dit schreven en wat hun missie is. In Amsterdam.

Er is nog veel meer te zien, doen en proberen op verschillende plekken en online. Neem een kijkje op Missiementaal.com.

Meer lezen

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 31 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN