Betrap je jezelf er weleens op dat je een poos naar buiten staart? Of dat je weg dwaalt tijdens een vergadering? Goed nieuws! Volgens onderzoek ben je dan waarschijnlijk hartstikke slim.
Als je mijmert tijdens je werk lijk je misschien ongeïnteresseerd. Toch is dagdromen niet per se slecht. Uit onderzoek van Georgia institute of technology blijkt namelijk dat dagdromen wijst op te veel hersenactiviteit. Wie dagdroomt is volgens de onderzoekers slimmer én creatiever.
Wegdromen
Professor Eric Schumacher, die het onderzoek begeleidde, en zijn studenten en collega’s lieten meer dan honderd mensen een MRI-scan ondergaan. De deelnemers moesten vijf minuten focussen op één bepaald punt. Vervolgens keken de onderzoekers welke delen van hun hersenen samenwerkten. Op die manier kregen ze inzicht in de hersenactiviteit tijdens de slaap- en waakstand. Deze data vergeleken ze met die uit testen naar intellectuele en creatieve vaardigheden. Ook vulden de deelnemers een vragenlijst in, over hoe vaak ze in hun dagelijks leven wegdromen.
Efficiënte hersenen
Wat blijkt? Mensen die meer dagdromen, zijn slimmer én creatiever. Ook werden bij hen meer efficiënte hersensystemen gemeten. “We zijn geneigd te denken dat dagdromen slecht is”, aldus Schumacher. “Het lukt immers niet om je aandacht ergens bij te houden. Ons onderzoek toont echter aan dat het helemaal niet slecht is. De hersenen van sommige dagdromers werken júist efficiënter.”
Slim dagdromen
Hoe je weet of jij één van die mensen bent? Als je tijdens een gesprek of taak diep in gedachten kan verzinken, maar wel vanzelf weer terugkomt in het gesprek, zonder belangrijke informatie te missen. “Onze resultaten doen me denken aan het beeld van de verstrooide professor – iemand die heel slim is, maar verzonken in zijn eigen wereld en soms niet let op zijn omgeving”, vertelt Schumacher. “En aan schoolkinderen die té intellectueel zijn voor hun lessen. Terwijl hun leeftijdsgenoten vijf minuten nodig hebben om iets te leren, hebben zij het na één minuut al onder de knie en dwalen ze daarna af.” Belangrijk detail: zoals bij iedere situatie spelen ook hier individuele verschillen een rol, zoals iemands motivatie en wil om tijdens het uitvoeren van een taak gefocust te blijven.
Dit artikel verscheen eerder op Libelle.nl.
Meer lezen
Tekst Ruth Smeets Bron Georgia Tech Fotografie Fizkes/Getty Images
Gepubliceerd op 7 november 2023