Heb jij een ‘sandwichfunctie’ op het werk? Zo voorkom je een burn-out

werk burn-out voorkomen

In het midden van een bedrijf komt de druk vaak van twee kanten: hogerop en onderop. Niet voor niets krijgt deze groep het vaakst een werkgerelateerde burn-out. Hoe kun je die voorkomen? 

“Middenmanagers of andere mensen met verantwoordelijkheden naar zowel onder- als bovenop, hebben vaak beperkte autoriteit, maar moeten wel resultaten behalen,” zegt Jenny Fernandez, adviseur op het gebied van bestuur en leiderschap, in een artikel voor The Huffington Post. En daar komt het woord ‘sandwich’ bij kijken, want in een toxische werkomgeving kan het ervoor zorgen dat je klem komt te zitten tussen het management en gefrustreerde collega’s.

Zware rol

Niet zo gek dus, dat uit onderzoek naar voren komt dat deze sandwichwerknemers de grootste kans op een werkgerelateerde burn-out hebben. Zo blijkt uit een enquête uit 2021 van Gallup, een Amerikaans onderzoek- en adviesbureau, dat managers hogere levels van burn-out en stress rapporteren.

Volgens psycholoog en uitvoerend coach Lauren Appio komt dit vooral omdat tussenwerknemers meer verantwoordelijkheden hebben, maar vaak de invloed en middelen niet hebben om hun werk goed te kunnen doen. Dat maakt zo’n rol vaak zwaar.

Hoe een werkgerelateerde burn-out zich uit? Je kunt irritatie en rusteloosheid voelen, altijd met werk bezig zijn – ook in je privéleven – en je kunt gevoelens van falen hebben. Misschien vind je het moeilijk om te focussen of grijp je naar middelen om jezelf te kalmeren.

Zo voorkom je een burn-out door het werk

Gelukkig zijn er ook manieren waarop de ‘sandwiches’ een burn-out kunnen voorkomen. En nee, daar hoef je niet meteen je baan voor op te zeggen. Zo kan het volgens Appio helpen om je te realiseren tot waar je invloed als tussenmanager reikt. “Je kunt invloed hebben, maar het gedrag van anderen ligt buiten je macht. Dat geldt zowel voor het gedrag van de mensen in je team als het management,” zegt ze in het artikel.

Volgens Jocelyn Lai, tussenmanager bij Duolingo, helpt het ook je eigen welzijn in de gaten te houden. Eerst jij en vervolgens de rest. “Praat ook met andere tussenmanagers binnen het bedrijf, misschien hebben zij wel het missende stukje van jouw puzzel.”

Zijn er grote veranderingen in het bedrijf, dan kun je ook aan het management vragen om met je team te meeten, zodat beslissingen zelf uitgelegd worden en je niet constant de buffer bent tussen werknemers en hogerop.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat middenmanagement (achteraf) toch niet je ding blijkt te zijn. Ook dat is helemaal oké. Je kunt dan alsnog besluiten om een andere functie of baan te zoeken.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN