Wildplukken: eten van de natuur

Een vlierbes of brandnetel is nog wel te herkennen, maar wie zich er een beetje verder in verdiept, haalt zo een complete maaltijd uit de natuur. Journalist Alice van Essen deed een cursus wildplukken.
Wildplukker en herbalist Leoniek Bontje geeft als tip om klein en vertrouwd te beginnen. “Pluk planten die niet kunnen missen, zoals dovenetel en brandnetel. Ga met een goed plantenboek en je telefoon op pad, zodat je afbeeldingen kunt opzoeken. Bij twijfel zeg ik altijd: niet doen.” Voor de veiligheid kan een cursus wildplukken geen kwaad, vindt Bontje. “Een workshop is een goede start en het is leuk om met anderen te plukken, te voelen, te ruiken en te proeven. Dan leer je intensiever.”
Dat herken ik. Tijdens de workshop die ik bij haar volgde, vond ik het vooral interessant om te horen hoe Bontje zelf bepaalde planten gebruikt. Brandnetelthee werkt bijvoorbeeld bloedzuiverend en is goed voor de huid, een meidoornbesje op z’n tijd is goed voor hart en bloedvaten en kamille helpt bij buikpijn en tegen ontstekingen in de mond. Bovendien: de wijze waarop ze het wildplukken in haar leven toepast, klonk zo makkelijk.