Een podcast over een minder vanzelfsprekende kinderwens: Eitje

podcast eitje

In de podcast Eitje probeert maakster Malou van der Starre als single dertiger invulling te geven aan haar kinderwens. Dat is al een hele stap, en dan blijkt het ook nog niet zomaar te lukken. Online editor Merel werd geraakt door het verhaal en verslond de afleveringen op één dag. 

In je eentje een kind krijgen; zo zag Malou dat vroeger helemaal niet voor zich. En toch is dat hoe het leven liep. Die partner, met wie ze gedacht had een gezin te stichten, diende zich niet aan. Inmiddels is ze aangekomen in haar dertiger jaren en begint de tijd een beetje haar vijand te worden. Je hebt immers, hoe vervelend ook, niet eeuwig de tijd als je kinderen wilt krijgen. Malou besluit een grote stap te nemen: ze meldt zich aan bij een vruchtbaarheidskliniek en start een traject met als gewenste uitkomst: zwanger worden van een donor.

Het leven is minder maakbaar dan je denkt

Al gauw blijkt dat zwanger worden helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Malou ondergaat behandeling na behandeling (en altijd gaat haar ondersteunende moeder met haar mee) en maand na maand stuit ze op een teleurstelling: weer een negatieve zwangerschapstest. De moed begint haar in de schoenen te zinken en omdat ze geen partner heeft om haar zorgen mee te delen, praat ze geregeld tegen haar opnameapparaat. Dit zijn ontroerende en kwetsbare gesprekken met zichzelf die ik als luisteraar van de podcast te horen krijg. Dat ze zulke intieme overdenkingen wil delen met anderen raakt me. Mijn bewondering voor Malou stijgt met elke behandeling en elke aflevering.

Tijdens haar zoektocht en pogingen om zwanger te worden, praat Malou veel met vrienden en bekenden; mensen die kinderen hebben, mensen die geen kinderen willen en mensen die lang geprobeerd hebben kinderen te krijgen. Het gaat er dan geregeld over dat de maakbaarheid van het leven toch vies kan tegenvallen. Ook al heb je dan de wetenschap die je een handje helpt; er zijn zó veel facetten die moeten kloppen en moeten meewerken. Het is voor velen, net zoals voor Malou, een heel proces.

Meeleven en bijleren

Normaal gesproken tip ik twee of drie afleveringen om mee te beginnen. Voor deze podcast geldt dat je hem helemaal ‘moet’ luisteren om het hele verhaal mee te krijgen. Begin dus bij aflevering 1 en laat je meenemen in het proces. Ik heb alle afleveringen (ze zijn kort) op één dag geluisterd. Ik leefde zo mee met Malou: ik moést weten hoe dit afliep. Maar dat niet alleen, ik vond het ook reuze leerzaam en interessant. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat ik zelf ook veel nadenk over dit onderwerp. Ik kon me als 35-jarige vrouw, erg goed verplaatsen in Malou en haar overdenkingen.

Je luistert Eitje in je favoriete podcast app of op Spotify.

Content warning

Tot slot: een content warning is op z’n plaats. Zit jij in een soortgelijk proces en zijn onderwerpen als miskramen of falende behandelingen te pijnlijk voor je op dit moment? In dat geval is deze podcast wellicht op dit moment, te confronterend voor je. Hoewel het een heel positieve podcast is (en er ook ruimte is om te lachen) kan ik me voorstellen dat het te pijnlijk kan zijn.

Meer luisteren

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Tamara Bellis/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN