Op fietsvakantie als beginner? Fijne plekken + tips

Hup, de trappers op en gaan. Journalist Klaartje Scheepers is fan van de fietsvakantie en deelt graag haar tips met beginnende fietsfanaten.
Ja, je hebt last van tegenwind, lekke banden en zadelpijn. Maar er is ook ongekende vrijheid, simpel leven en die grote trots als je je eindbestemming bereikt. Klaartje gaat al jaren (met haar gezin) op fietsvakantie. In dit artikel geeft ze tips en fijne plekken om te starten als je nog een beginner bent.
Fietslanden voor beginners
1. Duitsland
Met veel groene fietspaden en talloze routes en routeboekjes, zoals de Hanzefietsroute en een tocht langs de Moezel, een klassieker.
2. Denemarken
Veel bewegwijzerde fietsroutes (zoals de Jutlandroute), grotendeels vlak landschap en de fiets mag vaak mee in het openbaar vervoer.
3. Frankrijk
Frankrijk ís fietsen. Tochten genoeg, zoals de ViaRhôna van het Meer van Genève tot aan de Middellandse Zee.
4. Nederland
Perfecte fietspaden, een knooppuntennetwerk en talloze (langeafstands-)tochten, bijvoorbeeld langs de grenzen van Nederland.
Tips voor je eerste fietsvakantie
Met deze tips van kenners ga je goed voorbereid op pad.
-
Bij twijfelachtig weer: ga!
Een hoosbui kan over trekken, een miezerbui kan verfrissen. Mijn ervaring is: het weer valt vaker mee dan tegen. Bovendien heb je bij minder weer de paden voor je alleen en geeft die kop koffie met appelpunt aan het einde nog meer voldoening.
-
Profiteer van andermans inspanningen
Talloze organisaties, verenigingen, provincies, stichtingen, vrijwilligers, particulieren en horeca steken veel tijd in het uitstippelen van routes. Ze verdienen alle lof, en ook dat je er gebruik van maakt.
-
Bereid je goed voor
Zijn er ter plekke fietsen te huur of moet je die reserveren? Welke bezienswaardigheden zijn er in de buurt? Ik houd van een goede voorbereiding. Dat scheelt ter plekke tijd en gedoe.
-
Neem een licht opklapstoeltje mee
Na een dag op het zadel is het fijn om écht even te zitten op een fijne stoel.
-
Ga infietsen mét tent
Tijdens de echte reis zet je ‘m dan zelfverzekerd en makkelijk op.
-
Plan niet te veel
Het leuke van fietsen is juist de vrijheid. Als je niet alles vooraf boekt, kun je per dag bepalen hoe ver je gaat. Zeker met z’n tweeën vind je altijd wel ergens een camping of hotel, of een particulier logeeradres van bijvoorbeeld Vrienden op de Fiets.
-
Zorg dat je uitrusting op orde is
Waterdichte fietstassen, een gasbrander voor verse koffie onderweg, een fietscomputertje, lichtgewicht tent, lakenzak, veel zonnebrand, waterflessen en ja, ook zo’n oncharmante fietsbroek: het maakt de tocht een stuk aangenamer.
-
Volg een beproefde route
Een fietsboekje neemt je veel werk en stress uit handen. Populair zijn de routes van Paul Benjaminse, die vaak voor kleine weggetjes kiest.
-
Maak duidelijke afspraken.
Wie regelt de lunch, de campings, de route? Maak daar duidelijke afspraken over: één kapitein per schip. Na zes jaar waren wij zo op elkaar ingespeeld dat binnen een half uur alle tenten stonden, de BBQ aan was en de eersten al aardappels zaten te schillen.
Meer lezen
- Voor twijfelaars: dit is waarom een fietsvakantie zo fijn is.
- Anders-dan-anders vakantietip: fietsen door Schotland.
- Ook een mooie fietsroute: van Amsterdam naar Rome.
Fotografie Urban Vintage / Unsplash
Gepubliceerd op 17 augustus 2024 Laatst bewerkt 18 mei 2025