Ga naar hoofdinhoud
Slow life

Zin in iets zoets? Zo maak je kaneelijs zonder een ijsmashine

Kaneelijs maken

Volgens culinair redacteur en recept­ontwikkelaar Jasmijn Beerthuis is textuur essentieel voor een gerecht. Zoals het knappertje in dit kaneelijs, die je kunt maken zonder ijsmashine.

Shortcut kaneelijs ingrediënten

  • 100 g ongebrande bruine amandelen
  • 397 g gecondenseerde melk
  • 50 g roomboter
  • 25 g kristalsuiker
  • 1½ tl gochujang
  • 500 ml slagroom
  • ½ el kaneel
  • ½ tl Maldon-zeezoutvlokken
  • Verder nodig: cakeblik (11×26 cm), bakpapier, standmixer met garde

Shortcut kaneelijs maken

  1. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de amandelen onder regelmatig omschudden in circa 5 minuten tot de geur vrijkomt. Haal uit de pan en laat helemaal afkoelen.
  2. Weeg voor de gochujang-karamelsaus 100 g van de gecondenseerde melk af in een steelpan. Voeg de boter en de suiker toe. Verwarm op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten en je aan de randen van de pan ziet dat het begint te koken.
  3. Schenk in een brede kom (dan koelt het sneller af). Roer de gochujang erdoor. Check na 5 minuten afkoelen de structuur: die moet sauzig en vloeibaar zijn, niet fudgy. Voeg eventueel in etappes een paar eet­lepels water toe om de karamelsaus te verdunnen tot de gewenste structuur.
  4. Bekleed het cakeblik met bakpapier. Laat dit aan de zijkanten over de randen vallen, dat komt later in het recept van pas.
  5. Doe voor de ijsbasis de slagroom in de kom van de standmixer en klop op hoge snelheid in 2 à 3 minuten stijf. Voeg de kaneel en de rest van de gecondenseerde melk toe en spatel dit er voorzichtig doorheen, zodat de slagroom z’n luchtigheid behoudt. Snijd de amandelen grof en spatel ¹/³ ervan door de ijsbasis.
  6. Schep de helft van de ijsbasis in het cakeblik. Verdeel daarover de helft van de gochujang-karamelsaus en gebruik de achterkant van een lepel om een grove swirl te maken. Herhaal met de rest van de ijsbasis en de saus. Bestrooi met de rest van de amandelen. Zet in de vriezer en laat minimaal 8 uur opstijven.
  7. Til het ijs met de overhangende flappen bakpapier uit het cakeblik. Leg op een snijplank, bestrooi met het zout en snijd in plakken van 2 centimeter breed. Leg op bordjes, wacht 5 minuten zodat het iets zachter wordt en serveer.

In het boek Extra (€ 31,99) vind je eenvoudige gerechten met extra veel smaak. Met slimme shortcuts en simpele technieken leert Jasmijn je hoe je eten maakt waar je tot de laatste hap van geniet. Van pasta tot zoet en van salade tot soep: het mag allemaal gewoon net een beetje extra zijn.

Meer lezen


Fotografie Beerthuis Fotografie, Mitchell van Voorbergen

Deel dit artikel
Ellen Nij Bijvank is freelance tekst- en eindredacteur, en werkt o.a. voor Flow Magazine en Libelle. Daarnaast schrijft ze voor Flow de culinaire rubriek Het Recept en maakt en fotografeert ze de craftrubriek.
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.