Steeds meer millennials kiezen voor een minipensioen (en waarom dat goed nieuws is)

Jonge vrouw die kijkt naar een mooi uitzicht in een stad die lijkt op Rio de Janeiro.

Zou het niet fijn zijn om af en toe even helemaal los te komen van je werk? Zonder te wachten tot je 67 bent? Steeds meer gen Z’ers en millennials kiezen voor zo’n bewuste pauze: een minipensioen.

Dit is niet alleen een trend op TikTok, maar ook een inspirerende manier van leven. Het Parool onderzocht dit fenomeen en sprak met experts over wat deze bewuste pauzes kunnen betekenen.

Wat is een minipensioen precies?

Een minipensioen is een langere pauze van werk die je bewust inplant, bijvoorbeeld na een paar jaar werken. Niet om te stoppen met werken, maar juist om weer op te laden zodat je het werkende leven makkelijker en langer vol kunt houden. Dat kan een paar maanden of een jaar zijn. Het belangrijkste verschil met een sabbatical is dat het niet per se om carrièreontwikkeling draait, maar vooral om leven. Denk aan tijd voor reizen, hobby’s, vrijwilligerswerk of gewoonweg even niets doen.

Vooral millennials en gen Z’ers voelen zich aangesproken tot dit idee. Sociaal psycholoog en generatie-expert Kim Jansen vertelt aan Het Parool dat het hen vooral om vrijheid gaat. “Ze vinden hun werk vaak leuk, maar willen niet dat het héle leven erom draait.”

Een minipensioen helpt bij het tussentijds opladen

Een minipensioen kan helpen om werkplezier vast te houden. Coach en stressexpert Jan Jaap Verolme doet dit al dertig jaar. Tegen Het Parool vertelt hij: “Binnenkort trek ik me weer een paar maanden terug. Je laadt echt op als je even uit het werkritme stapt.” Volgens hem is het ook goed voor je loopbaan. “Waarom zouden we pas in de laatste twintig jaar van ons leven tijd nemen om te reflecteren?”

Verolme stelt dat een minipensioen zelfs kan helpen om een burn-out te voorkomen. Psycholoog Thijs Launspach voegt hieraan toe dat een burn-out niet alleen te voorkomen is met één lange pauze. “Goed voor jezelf zorgen zit ook in je dagelijks ritme: bewegen, ontspannen, gezond eten.”

Zo maak je het financieel mogelijk

Een minipensioen is vaak onbetaald, dus planning is belangrijk. Verolme heeft een aparte spaarrekening en benadrukt dat het niet duur hoeft te zijn. “Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld. Vrijwilligerswerk in Nederland kan net zo waardevol zijn.” Een slimme zet is ook om je huis tijdelijk te verhuren of abonnementen op te zeggen tijdens je pauze. Zo houd je de kosten laag.

Een frisse blik op het (werk)leven

Volgens Jansen is het hoog tijd om het werkende leven opnieuw in te richten. In het interview met Het Parool zegt ze: “We doen dingen vaak omdat ze altijd zo zijn gegaan. Maar moeten we echt blijven vasthouden aan de vijfdaagse werkweek tot ons zeventigste? We moeten ervoor zorgen dat het werkende leven blijft aansluiten bij nieuwe generaties. Een minipensioen kan een van die manieren zijn.”

Meer lezen


Fotografie Kellin Chew
Gepubliceerd op 28 maart 2025

Paulien van Diepen is online redacteur voor Flow Magazine. Ze schrijft artikelen over mental health, liefde en creatieve hobby's. Naast het schrijven van artikelen duikt ze graag in de data om uit te zoeken waar kansen liggen voor Flow om nog beter aan te sluiten bij de interesses van de lezers.
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN