Britse sportschool geeft les in het Nederlandse concept ‘niksen’

niksen

Waar de Denen hun hygge hebben en de Japanners shinrin-yoku, staat Nederland internationaal steeds meer bekend om het concept ‘niksen’. Zo bekend, dat een Britse sportschool er les in geeft. 

We hebben het over de luxe Britse fitnessketen David Lloyd, die ook vestigingen heeft in Nederland, België en Spanje. In hun honderd vestigingen in Engeland staat nu een training niksen op het programma. Wat dat inhoudt? Volgens Nederlandse expert Olga Mecking, schrijver van het boek Niksen, staat het woord voor nietsdoen zonder doel. Daarmee bedoelt ze ook echt niks: geen film kijken, niet scrollen op je telefoon en geen e-mails lezen.

Mecking in Het Parool: “We hebben altijd een bepaald resultaat in gedachten. Als we maaltijden bereiden, denken we dat deze maaltijd ons zal helpen af te vallen of gezonder zal maken. Als we gaan wandelen, moet dat onderdeel zijn van onze tienduizend stappen. Dus we verliezen het plezier van alleen maar eten of gewoon wandelen. Het gaat dus om het loslaten van het resultaat.”

Liever tien minuten rust dan een Ferrari

En ook uit recent onderzoek blijkt volgens David Lloyd dat Britten zijn vergeten hoe je moet niksen. Twee derde van de ondervraagden geeft aan zich mentaal uitgeput te voelen door de vele to do-lijsten en de drukte van het leven. Toch kunnen veel van de correspondenten hun telefoon niet langer dan zes minuten met rust laten.

Ook opmerkelijk: 22 procent geeft aan dat ze liever tien minuten rust hebben dan een Ferrari. En: zestig procent kan zich niet heugen wanneer ze zichzelf voor het laatst even hebben uitgezet.

Een goede inhaker dus, van de Britse sportschool. Wat je kunt verwachten van hun nieuwe concept? Live lessen ‘niksen’ en ’tijd voor jezelf nemen’ via Instagram. Die worden gegeven door de Nederlandse psycholoog Jan de Jonge en tv-presentator Anna Williamson. De lessen zijn niet alleen live, want in sommige vestigingen van David Lloyd kun je ze ook volgen. Niks mis mee.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron Het Parool  Fotografie Priscilla Du Preez/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN