Deze opruimtip is meteen favoriet: ‘Las een tienminutenrondje in’

Columnist, schrijver en podcastmaker Aaf Brandt Corstius mijmert over een quote die haar opviel. Deze keer legt Aaf aan de hand van een quote uit hoe je opruimen kunt versimpelen.

Ik ben bezeten van opruimtips, al vermoed ik weleens dat ik meer tijd heb besteed aan het vergaren van opruimtips dan aan het eigenlijke opruimen zelf. Ik vermoed dat ik langdurig leed aan iets waar volgens mij meer mensen aan lijden. Als je heel veel leest en praat over opruimen, en allerlei Instagram-­accounts volgt zoals The Home Edit, waarin voortvarende Amerikaanse vrouwen allerlei dingen op kleur in plastic boxen sorteren, leef je in een soort parallel universum waarin je dénkt dat alles nu aan kant is omdat je er zo’n enorme studie van hebt gemaakt. Maar denken is iets anders dan doen, zeiden de oude Grieken al.

Ook maakte ik een crisis door in mijn filosofieën over het opruimen – die natuurlijk allemaal door de grote goeroe Marie Kondo waren ingegeven – nadat Kondo een paar kinderen kreeg en ineens overal begon toe te geven dat je huis zo netjes houden als zij propageerde, feitelijk gezien onmogelijk is. Lekker dan.

Het tienminutenrondje

Toch raakte ik meteen weer enthousiast toen ik onlangs een stuk in de Volkskrant las waarin journalist Anna van den Breemer opruimexpert Els Jacobs interviewde. Jacobs bracht een hoop te berde wat ik in andere bewoordingen al eens van Marie Kondo had gehoord. De bekende problematiek van de magneetplek kwam voorbij, en ook de kwestie van het kriskras-opruimen waarmee je eigenlijk een veel grotere zooi in huis creëert. Maar: er stonden ook fijne tips in het artikel die ik onthield, en zowaar ook toepas in plaats van het alleen maar toe te voegen aan het proefschrift over opruimen dat zich door de jaren heen in mijn hoofd heeft ontwikkeld.

Een ervan was: denk als een ober, en voer het tienminutenrondje in. Eerlijk gezegd was het tienminutenrondje eigenlijk een twintigminutenrondje, verdeeld over twee rondes: eentje van tien minuten na het eten en eentje van tien minuten voor het slapengaan.

Opruimen maar

Na het eten moet je natuurlijk ook al de tafel afruimen, maar het is in veel huizen ook het moment dat de nodige andere rommel zich heeft verzameld in ruimtes die eigenlijk gezelliger zouden kunnen zijn: rugzakken, werktassen, boeken, post van die dag, uitgeschopte schoenen. Dus: dat wordt opgeruimd in ronde één, na het eten. De ober doet even zijn rondje, tien minuten is natuurlijk bijna niks (zet er desnoods een timer bij aan) en dan kun je, in je opgeflufte huis, lekker op de bank gaan zitten en het journaal kijken.

En dan ronde twee; daarin pakt de ober, jijzelf dus, nog even de laatste dingen op voor het slapengaan. De theekopjes die die avond gedronken zijn gaan de afwasmachine in, de was die is opgevouwen wordt gesorteerd in de kast, vaag speelgoed dat rondslingert gaat in de daartoe aangewezen la of mand. In deze ronde hoef je niet, zoals na het eten, ook nog allerlei etensresten af te ruimen, maar mocht dat toch niet gebeurd zijn, dan doe je het nu.

Het leuke aan een zin als ‘denk als een ober’ vind ik dat hij veel minder vervelend klinkt dan ‘ruim je huis twee keer per dag even op’. Die afgemeten periode van tien minuten is ook wel prettig. Ik ben het meteen gaan doen. En dat kan ik niet zeggen van de tips van Kondo – volgens haar had ik elk T-shirt dat ik ooit heb afgedragen, moeten bedanken.

Meer lezen

Tekst Aaf Brandt Corstius  Fotografie Ester Gebuis Fotografie
Gepubliceerd op 30 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN