Constant moe? Deze 3 inzichten kunnen je helpen

constant moe inzichten

Je bent telkens maar moe, wat je ook doet. Wat kun je eraan doen? Deze drie inzichten kunnen helpen.

1. Een natuurlijk patroon volgen

Natuurvolkeren houden zich aan de signalen van hun lichaam. In de winter slapen ze meer uren per nacht en doen ze overdag slechts 7 procent van de dagen een dutje. Tijdens de zomer slapen ze minder uren per nacht, en doen ze op 22 procent van de dagen een dutje.

En dat terwijl uit onderzoek in Tanzania, Namibië en Bolivia blijkt dat deze ‘jager-verzamelaars’ geen slaapklachten hebben; hun talen hebben er zelfs geen woord voor. Het zijn opvallend gezonde mensen, die niet alleen goed slapen maar ook een gezond gewicht hebben en ruim voldoende bewegen.

2. Hoop helpt

Grote boosdoener bij vermoeidheid: een negatief perspectief op de eigen gezondheidstoestand. Dus het idee dat het bij jou niet goedkomt, of niet te veranderen is.

Zelfs bij gezonde mensen veroorzaakt dat een toename van ontstekingsreacties in het lichaam. Van die ontstekingsstoffen kun je heel moe worden, wat het geloof in een positief gezondheidsperspectief lastiger maakt. Zo beland je al snel in een vicieuze cirkel.

Het goede nieuws: dit patroon is te doorbreken, ook als het al jaren speelt. De wetenschap dat vermoeidheid echt structureel aan te pakken is, biedt hoop. En alleen al die verandering in perspectief kan verschil maken in de mate van vermoeidheid die je ervaart.

3. Vrouwen zijn vermoeider

Drie keer zoveel vrouwen als mannen voelen zich vermoeid; en dat geldt ook voor mensen met long covid-klachten. Een belangrijke oorzaak is waarschijnlijk dat het immuunsysteem van vrouwen gemiddeld actiever is, ter bescherming van een eventuele ongeboren vrucht; dat maakt vermoeider.

Het komt ook doordat de vrije tijd van vrouwen meer versnipperd is. Nederlandse vrouwen hebben gemiddeld 1,4 uur aaneengesloten vrije tijd, mannen 1,9 uur. In het weekend is het verschil nog groter: 1,8 uur tegenover 2,5 uur.

Voor kwalitatief goede vrije tijd, om werkelijk te herstellen en energiereserves aan te vullen, is het van belang dat die niet steeds wordt onderbroken.

Online training Minder moe, meer energie

We hebben leuk nieuws: sinds dit voorjaar is Flow’s oprichter Irene ook hoofdredacteur van Psychologie Magazine en werken we vaker samen. Daarom kun je nu vier van hun online trainingen ook vinden op Schoolofflow.nl, en mag je ze met korting volgen.

Zo ook de online training Minder moe, meer energie. Je krijgt inzicht in je vermoeidheidstriggers en leert weer echt ontspannen met ademhalingsoefeningen en de nieuwe methode Opbouw van reserves. Van een vermoeid gevoel naar meer energie.

Meer lezen

Tekst Peggy van der Lee  Fotografie Brina Blum
Gepubliceerd op 25 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN