Denk je dat je niet creatief bent? Zo prikkel je jouw creativiteit

creatieve vrouw lacht in de camera

Iedereen is creatief. Ook als je denkt dat je een meer analytsich ingesteld presoon bent of als je het idee hebt dat het er vandaag gewoon even niet in zit. Zo kun je op die momenten jouw creatieve brein prikkelen.

Of je nu werkt in een creatieve sector of niet, bijna iedereen herkent wel die kritische stem in z’n (achter)hoofd die soms net iets te luid roept dat waar je mee bezig bent niet mooi/bijzonder/origneel/vul-maar-in genoeg is. Oftewel: dat het fout is. Maar de Amerikaanse auteur Joseph Chilton Pearce zei niet voor niets: wie een creatief leven wilt leiden, moet de angst om het fout te doen, loslaten.

Creatief zijn? Laat je rationele brein los

Creativiteit ligt aan de andere kant van rationeel denken. Of beter gezegd: aan de andere kant van hoe we leren dat we moeten denken. In zijn boek Out of Our Minds schrijft de Amerikaanse auteur Ken Robinson dat het schoolsysteem erop is gericht om leerlingen iets bij te brengen. En dat staat haaks op onze creativiteit, schrijft de auteur

We studeren om informatie te onthouden en leren voornamelijk om feitelijke vragen goed te beantwoorden. Dat is logisch, maar dat kan het creatieve denkproces belemmeren. Want in creativiteit bestaat geen goed of fout. Er is niet één geldig antwoord.

Als we vervolgens voor een creatieve uitdaging staan, slaan we dicht. Een kritische stem komt om de hoek kijken en vertelt ons dat we iets niet kunnen of iets buiten onze kracht ligt.

Prikkel je creativiteit

Maar je kunt je creativiteit aanwakkeren, ook als je denkt dat het er niet in zit. Hoe? De Brits-Maltese psycholoog en auteur van het boek The Six Thinking Hats Edward de Bono suggereert om open vragen te stellen.

Een open vraag, of zoals de Bono ze noemt: ‘op welke manier‘-vragen, prikkelt je brein om iets van meerdere kanten te bekijken en met verschillende oplossingen te komen. Want er is niet één waarheid in een creatief proces.

Zit je vast? Stel jezelf een van de volgende vragen:

  • Op welke manieren kan ik dit oplossen?
  • Op welke manier zou m’n beste vriend dit oplossen?
  • Vanuit welke perspectieven kan ik hiernaar kijken?
  • Wat zijn de slechtste manieren om dit op te lossen?

Maar: soms heeft creativiteit ook grenzen of beperkingen nodig, want te veel opties kunnen verlammen. Auteur Barbara Tammes geeft meer tips om je creativiteit te (her)vinden.

Lees meer

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Getty Images/Mengwen Cao
Gepubliceerd op 19 november 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN