Een opgejaagd gevoel na je derde koffie? Deze 5 dingen triggeren mentale onrust

Snoep, koffie of die snelle magnetronmaaltijd: soms vergeten we welke impact voeding op onze mentale gezondheid kan hebben. Deze vijf alledaagse voedingsmiddelen beïnvloeden je innerlijke rust.
Je eetpatroon aanpassen? Dat doe je meestal pas als je fysieke klachten ervaart: een opgeblazen buik, een te hoog cholesterol. Maar wat nog weleens vergeten wordt, is dat je voeding ook invloed heeft op je humeur, je energie en je innerlijke rust. Steeds meer onderzoeken laten zien dat bepaalde voedingsmiddelen je gestrester kunnen maken of kunnen bijdragen aan somberheid.
Natuurlijk, iedereen maakt weleens een zak snoep soldaat of drinkt een paar glazen wijn. Maar volgens therapeuten, psychologen en psychiaters kun je sommige producten beter laten staan, als het om je gemoedsrust gaat.
1. Te veel koffie = te veel cortisol
Voor veel mensen is koffie een kleine levensader, maar meer dan drie gewone koppen koffie per dag zou al kunnen leiden tot een verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol, volgens deskundigen. Vooral mensen die gevoelig zijn voor angst of stress kunnen last krijgen van hartkloppingen, een gejaagd gevoel of slecht slapen. De Amerikaanse klinisch psycholoog Brittney Jones noemt te veel koffie “een recept voor uitputting en mentale onrust”.
Een goed alternatief? Matcha. De groene thee bevat weliswaar cafeïne, maar ook L-theanine, een stof die rustgevend werkt en zorgt voor een ‘kalme alertheid’.
2. Dieetfrisdrank: koud, zoet en opjuttend
Een koud blikje light frisdrank op een zomerdag kan welkom zijn, maar bevat soms stoffen die effect hebben op je brein. De New Yorkse psychiater dr. Jacques Jospitre laat weten dat fenylalanine de balans van serotonine en dopamine verstoort, wat voor stemmingswisselingen kan zorgen en andere psychische klachten. De zoetstof aspartaam kan dan weer gelinkt worden aan verhoogde cortisolwaarden en stress. Simpel gezegd: frisdrank met deze stoffen kan je stemming negatief beïnvloeden. Misschien toch maar een bruiswatertje met limoen?
3. Wijn en hangxiety
Een glas wijn bij het eten is niet per se ontspannend. Niet zelden volgt daarna een dip, ook wel bekend als ‘hangxiety‘. Die term is een samentrekking van hangover – ofwel een kater – en anxiety, angst. Dat is een term voor de verhoogde een term voor het ongemak en de zorgen die je kunt ervaren na een avond drinken. De Amerikaanse alchol- en drugstherapeut Danielle Tucci laat alcohol liever staan, opdat ze zich mentaal sterk voelt.
4. Vermijd te bewerkte producten
Pannenkoekenmix, magnetronmaaltijden, ontbijtrepen met een eindeloze ingrediëntenlijst: ze zijn snel en makkelijk, maar kunnen je mentale balans verstoren. Volgens de Spaanse klinisch psycholoog Aura De Los Santos kunnen ultrabewerkte producten chronische ontstekingsreacties in je lijf veroorzaken, doordat je darmflora worden verstoord. Gevolg: een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Bovendien kunnen die verstoorde darmen impact hebben op je serotonine, het ‘blije’ hormoon, dat vooral in je darmen worden aangemaakt.
5. Suiker lekker? Niet voor je stemming
Veel therapeuten mijden suiker als het even kan, aangezien toegevoegde suikers ontstekingen kunnen bevorderen en bovendien gelinkt zijn aan depressieve klachten. Natuurlijke suikers, zoals die in fruit, zijn een ander verhaal. Die bevatten vezels, vitaminen en hebben geen negatieve invloed op je stemming . Integendeel: fruiteters zijn volgens sommige studies zelfs minder vatbaar voor depressieve gevoelens.