Tekentip van Annemoon

Zaterdag illustratiedag, met Annemoon van Steen! Ze vertelt over haar werk en deelt een gouden tekentip.  


Hoe zou je je werk omschrijven?
“Mijn technieken lopen nogal uiteen: ik werk met pen, potlood, waterverf en ecoline. Ik gebruik ook papiercollages en maak soms prints op textiel met borduurwerk. Ook voeg ik graag antieke grafische elementen toe.”

Wat vind je het leukst aan je werk?
“Dat ik niet helemaal vastzit aan één stijl en dat je het handwerk er in terugziet, ook al bewerk ik alles na met Photoshop. Ik houd ook altijd goed de kleurstelling van een illustratie in de gaten: als die niet helemaal klopt, is mijn werk niet af.”

Kun je iets over onderstaande illustratie vertellen?
“De bloemen staan voor levensvreugde, geluk en kracht. Ik maakte deze illustratie voor Veer&Moon, een merk dat ik samen met grafisch vormgever Veronique van Campen heb opgezet. Geïnspireerd door de Victoriaanse bloementaal maken we verpakkingen voor bloemenzaden en bloembollen, maar ook postkaarten, vouwboekjes voor aan boeketten en andere stationery waarin de taal van bloemen centraal staat.”

Hoe is het leven als illustrator in Utrecht?
“Soms moeilijk, als ik een tijdje weinig werk heb. Maar vaak leuk, omdat ik mijn eigen dag indeel en het werk zelf me veel voldoening geeft. In Utrecht worden allerlei leuke creatieve initiatieven en festivals georganiseerd, die me altijd weer kunnen inspireren.”

Waar raak je door geïnspireerd?
“De natuur, het werk van andere ontwerpers, illustratoren en kunstenaars, een goed gesprek met mijn (collega-)vriendinnen, oude boeken en hun (grafische) vormgeving, een bezoekje aan leuke winkels in de stad.”

Heb je een gouden tekentip voor ons?
“Teken eens heel gedetailleerd een illustratie of schildering van een ander na. Kijk goed welke materialen en technieken er zijn gebruikt. Dit was een opdracht die ik tijdens mijn illustratie-opleiding aan de HKU ooit kreeg en daar heb ik veel van geleerd. Het maakt je eigen technieken beter, of je probeert eens iets uit wat je uit jezelf niet zomaar zou maken. Het gaat daarbij niet om het resultaat, maar om het proces. Het maakt je vingers los en op deze manier krijg je enthousiasme om vervolgens zelf weer anders te gaan tekenen. Wat ook goede inspiratie geeft, is om eens naar een mooie tentoonstelling te gaan en aandachtig te kijken naar de technieken waarmee iets is gemaakt!”

 

Wil je meer lezen over illustraties? Neem eens een kijkje in de Flow Illustratiespecial.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN