Do it yourself in één middag: harmonicaboekje maken

Crafter Ilse Savenije laat zien hoe je een harmonicaboekje – oftewel een zine of leporello– maakt. Expirementeer met grootte en dikte. 

Dit heb je nodig

• Papier: wit, gekleurd of met patronen, minimaal 1 A4’tje
• 2 stevige (ansicht)kaarten
• Dubbelzijdig tape of lijm
• (masking) Tape
• Schaar
• Stift of pen

Zo ga je te werk

  1. Vouw het A4’tje in de lengte dubbel en weer open.
  2. Knip het vel langs de vouwlijn doormidden: nu heb je twee stroken.

3. Plak de twee stroken met een stukje (masking) tape aan de korte kant aan elkaar. Laat de stroken niet overlappen.

4. Vouw de rechterstrook naar het midden toe en weer open: nu heb je daar twee gelijke vakjes. Vouw vervolgens elkvakje een keer dubbel en weer open: nu heb je vier gelijke vakjes. Doe hetzelfde met de linkerstrook. Nu heb je acht vakjes. Vouw de hele strook als een harmonica in elkaar.

5. De ansichtkaarten worden je kaft. Knip de kaarten eventueel op maat, maar een wat grotere kaft kan ook mooi zijn. Plak één kant van je zigzakboekje met dubbelzijdig tape op een kaart. Doe hetzelfde met de andere kant.

6. Je leporello is af. Vul je zine met wat je maar wilt. Gebruik ’m als reis- of eetdagboek, schrijf of plak er quotes in of teken je favoriete planten of je vrienden. Je kunt ook de voor- en achterkant elk een eigen thema geven.

7. Een leporello kun je in elke grootte en dikte maken die je maar wilt. Knip voor een dikker boekje bijvoorbeeld vier lange stroken uit één A4 en neem kleinere kaartjes als kaft. Of gebruik meerdere A4’tjes voor je ‘gewone’ zine om hem dikker te maken. Experimenteer met vormen en grootte.

Tips

De kaarten die in deze DIY worden gebruikt, komen uit het nieuwe Flow Book for Paper Lovers – mental health edition en zijn geïllustreerd door Liv Lee en Maisy Summer. In dit boek vind je nog veel meer materiaal om mee te craften. Want zelf iets maken – van tekenen tot zines vouwen en van kleuren tot collages maken – kan een reddingsboei zijn in wiebelige tijden. Het door­breekt je gepieker waardoor je stress­hormoon daalt. Het Flow Book for Paper Lovers is eigenlijk zelf ook een reddingsboei: bedoeld om uit elkaar te scheuren, in te schrijven, in te plakken, mee te craften en alles mee te doen wat je maar wilt.

Wil je nog meer soorten zines maken en inspiratie opdoen hoe die te vullen? Volg onze online workshop Zines maken op Schoolofflow.nl (€ 14,95).

Meer lezen

Tekst en fotografie Ilse Savenije  Illustraties Liv Lee (bloemen), Maisy Summer
Gepubliceerd op 14 juni 2o24

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN