Easy DIY: zo upcycle je een oude blazer met kralen

blazer met kralen

Na een tijd vol stress, koopdrang en gebrek aan hobby’s besloot online editor Ruby: dit moet anders. Er bleek één gezamenlijke oplossing: saaie kleding opleuken.

Met deze keer een eindresultaat waar ik het trotst op ben van al mijn geupcycelde kledingstukken. Niet alleen was dit project lekker ontspannend, ik heb met deze hobby ook flink wat centen bespaard. Ik kwam op Pinterest een prachtig jasje vol kralen tegen dat ik graag wilde hebben, maar negenduizend euro voor een kledingstuk vond ik toch wat veel van het goede.

Daarnaast heb ik met mezelf afgesproken dat ik alles wat ik tweedehands kan kopen of zelf kan maken, niet meer nieuw koop. Met dat motto in gedachten dook ik een oude blazer op en kocht ik verschillende kleuren kralen (want om die nou ook te gaan zoeken in een tweedehandswinkel vond ik wederom iets te veel van het goede).

Monnikenwerk

Ik verzamelde alles wat ik nodig had en deed elke dag een beetje. En hoewel er hier en daar wat gevloekt werd (speelse katten en open dozen met kralen zijn geen ideale combinatie), was het voornamelijk heel rustgevend.

Over de levensduur van dit item doe ik geen harde uitspraken. Ik had namelijk, als de luie hobbyist die ik ben, geen onderzoek gedaan naar de beste rijg-, knoop- en naaitechnieken. Dat werd direct afgestraft toen bij de eerste keer dragen om de paar minuten een hagelbui aan kralen van mijn blazer stortte. Eigen schuld. Ik paste de techniek aan, begon opnieuw en heb ’m nu al meerdere keren gedragen; alles blijft (nu wel) netjes zitten.

Wat ik heb gebruikt:

  • Kralen in allerlei maten en kleuren, variërend van sets van Action tot Beads & Basics en Pipoos. Ik heb voornamelijk glaskralen zonder coating gebruikt, zodat ze hopelijk lang meegaan.
  • Een naald, schaar en stevig garen.
  • Knijpkralen en een tangetje.
  • Een pincet om de geniepigste kleine kraaltjes makkelijker te kunnen rijgen.

How to upcycle

Ik begon met het maken van heel veel strengen vol kralen in alle kleuren van de regenboog. Per streng gebruikte ik een draad van ongeveer twintig centimeter lang. Het onderste kraaltje reeg ik in het midden van de draad, om vervolgens de rest van de kralen aan de twee draden verder te rijgen.

Als ik eenmaal tevreden was over de strengen van ongeveer vijf centimeter lang, reeg ik de draad met een naald van de buitenkant van het jasje naar binnen, niet te strak, dan gaan de geregen strengen krom hangen. Aan de binnenkant maakte ik een stuk of 120.837 knopen in de draad (ik heb geleerd van de eerste keer waarbij ik maar twee knoopjes maakte, iets met die hagelbui van kralen).

Het zekere voor het onzekere

Wanneer ik vertrouwen had in het aantal knopen, reeg ik over de resterende dubbele draad nog een knijpkraal die ik dichtkneep vlak bij de knoopjes, om er zeker van te zijn dat het knoopje niet door mijn stof heen naar buiten zou glippen (wederom: kralenhagelbui). Dit deed ik zo’n 32.198 keer en toen was hij af, het kostte me alles bij elkaar ongeveer een weekend.

Een tijdrovende klus, maar wel een fijne offline hobby. Wel probeer ik zo ver mogelijk uit de buurt te blijven van tomatensaus, rode wijn en dat soort ongein. Want aan de eerste wasbeurt wil ik liever nog niet denken. 😉

Meer lezen

Tekst en fotografie Ruby Wijdenbosch
Gepubliceerd op 11 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN