Droom je van een eigen moestuin? Met de makkelijke moestuin kweek je eenvoudig groenten, fruit en kruiden, zonder ingewikkelde technieken of dure materialen. Leer hoe je begint en welke gewassen het meest kans van slagen hebben.
Tekst Paulien van Diepen Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 16 maart 2021 Laatst bewerkt op 28 november 2024
Wat zijn de voordelen van een makkelijke moestuin?
Een makkelijke moestuin is niet alleen geschikt voor ervaren tuiniers, maar juist ook voor beginners. Steeds meer mensen willen graag hun eigen groenten verbouwen, om verschillende redenen. Het is bijvoorbeeld heel toegankelijk: iedereen kan het, ongeacht ervaring of ruimte. Je geniet van verse, zelfgekweekte groenten en kruiden terwijl je bijdraagt aan een beter milieu door zelf je voedsel te verbouwen. Zeg maar dag tegen de plastic verpakte groenten uit de supermarkt.
Hoe begin je met een makkelijke moestuin?
Het starten van een makkelijke moestuin kan in een paar stappen:
-
Kies een zonnige plek uit: je hoeft geen grote tuin te hebben. Het kan ook gewoon op je balkon of op je dakterras, zo lang de zon er maar schijnt.
-
Kies je materialen met zorg uit: denk aan verhoogde bedden of speciale moestuinbakken.
-
Kies je gewassen: begin met makkelijke groenten zoals sla, radijs of basilicum. Deze hebben een grote kans van slagen. Zie hieronder meer over de groentes waar je het best mee kunt starten.
-
Geef je planten de juiste zorg: geef ze voldoende water, voeding en zorg voor ongediertebestrijding om slakken, bladluis en ander ongedierte buiten de deur te houden.
Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans op een goede oogst.
Makkelijke groentes om te kweken
Wat maakt iets een makkelijke groente? In onze ogen zijn dat groenten die je in een bak kunt zaaien, die makkelijk opkomen, snel groeien en weinig verzorging nodig hebben. Ook is het belangrijk dat deze groenten weinig last hebben van plagen en ziektes. Dit zijn een aantal makkelijke soorten groenten, kruiden en fruit:
-
Radijsjes
Radijsjes groeien snel. Je kunt ze namelijk al na vier tot zes weken oogsten. Ze hebben daarnaast weinig verzorging nodig en je kunt ze het hele seizoen zaaien.
-
Rucola
Rucola groeit heel snel, zonder problemen en is bijna het hele jaar door te telen. Het kan goed groeien in kleine ruimtes zoals potten of kleine bakken. Doorgaans kun je het na drie tot vier weken al oogsten.
-
Snijsla
Snijsla wordt geteeld voor herhaaldelijk oogsten, zonder de hele plant uit de grond te halen. Voorbeelden van snijsla zijn: eikenbladsla en mesclun. Snijsla groeit snel en kan net als rucola gezaaid worden in potten of kleine bakken. De verzorging is eenvoudig en er is daarom weinig ervaring voor nodig.
-
Snijbiet
Snijbiet heeft weinig verzorging nodig, groeit snel en je kunt er het hele jaar van oogsten, zelfs in de winter.
-
Basilicum
Basilicum kun je goed zelf zaaien. Het groeit dan zelfs beter dan wanneer je een plantje koopt en het is ook nog een stuk goedkoper. Basilicum vergt heel weinig onderhoud. Het heeft vooral regelmatig water en voldoende zonlicht nodig.
-
Aardbeien
Aardbeien lenen zich goed voor onervaren moestuiniers omdat het alleen een kwestie is van goed water geven. Zelfgekweekte aardbeien zijn heerlijk zoet en kun je gebruiken in jam, desserts, salades en taarten.
Zo startte Bente haar makkelijke moestuin
Flow-redacteur Bente is begonnen met een makkelijke moestuin omdat ze een connectie met de natuur miste en meer in het nu wilde zijn. Ze wilde weten wat er in haar eten zit en waar het vandaan komt. Kortom, ze had eigenlijk niets te verliezen en ging daarom aan de slag met een makkelijke moestuin. Zij deelt haar ervaringen en tips.
Hulp van Makkelijke Moestuin
Toen Bente startte met haar moestuin, kreeg zij hulp van Makkelijke Moestuin. Je kunt hier aankloppen voor meer tips en de juiste materialen. Oprichter Jelle Medema begon er ooit mee als hobby en liet het uitgroeien tot een bedrijf met een grote club liefhebbers die elkaar inspireren. Volgens hem kan het met de hulp van Makkelijke Moestuin bijna niet fout gaan. Dat komt vooral door de app, samen met duurzame moestuinbakken, goede grond en de juiste zaadjes die je hierbij helpen. Zo heb je honderd procent begeleiding bij het starten van je moestuin.
Meer lezen