Vanaf 19 april: tentoonstelling Honderd portretten van vrouwen van illustrator Fré Dekkers in Amsterdam

Caroline Buijs is creative managing editor van Flow. Dagelijks ziet ze teksten, illustraties en andere creatieve stukken voorbijkomen, en ze licht haar favorieten graag uit. Deze keer zijn dat de honderd blauwe vrouwenportretten van illustrator Fré Dekkers.

In onze Wat wil je écht-special lieten we er al een aantal zien: vrouwen – van toen en nu – die opvallen door hun keuzes, dromen of strijd voor verandering. Door illustrator Fré Dekkers in het blauw geschilderd.

Honderd vrouwen

De vrouwen die Dekkers schildert, maken deel uit van een groter project: een serie van honderd vrouwenportretten. Ten tijde van de Flow-special was Dekkers ongeveer op de helft, en nu is de serie af. Honderd vrouwen, van Nina Hagen tot Grace Jones en van Susan Sontag tot Sonja Barend – met als laatste een zelfportret van de illustrator.

Van ultramarijn tot turquoise

Waarom schilderde ze in blauw? Dekkers: “Al sinds mijn eindexamen aan de kunstacademie ben ik gefascineerd door de kleur blauw in alle mogelijke schakeringen. Blauw: de kleur van de schemering en vergankelijkheid. Maar ook van water en lucht, van helderheid en transparantie. Van ultramarijn, tegen paars aan, tot turquoise, dat naar groen neigt.”

Onzichtbaar

Toen Dekkers opgroeide, miste ze voorbeelden van vrouwelijke schrijvers, filosofen, kunstenaars en politici. Dekkers: “Tijdens mijn onderzoek besefte ik: deze vrouwen bestonden wel, ze waren alleen niet zichtbaar. Door dit project ben ik anders om me heen gaan kijken. Ik ontdekte kunstenaars, wetenschappers, musici en politiek activisten van wie ik nooit had gehoord. Er zijn nog honderden vrouwen die ik zou willen schilderen – en misschien ga ik dat ook wel doen –, maar dit is een mooi begin.”

In beeld

Inmiddels is Dekkers bezig met een boek: “Daarin wil ik een rijk beeld laten zien van wat het is om vrouw te zijn. Ik wil laten zien wat vrouwen allemaal gedaan hebben en doen, een beeld schetsen met meer kleur, meer diepte en meer impact, dan het beeld waar ik mee opgroeide.”

  • Kijk hier als je het boek wilt bestellen.
  • Tot en met 21 april 2024 zijn alle honderd portretten samen te zien tijdens de tentoonstelling Honderd portretten van vrouwen in WG Kunst in Amsterdam.

Meer lezen

Tekst Caroline Buijs  Fotografie Fré Dekkers
Gepubliceerd op 12 december 2023, laatst bewerkt op 19 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN