5 fijne vlooienmarkten in Nederland

Vintage wordt meer dan ooit op waarde geschat. Of het nou om je garderobe of je interieur gaat: tweedehands is vaak origineler en betaalbaarder. Vijf vlooienmarkten in Nederland op een rij.

Le Marie Marché, Den Haag

Een sfeervolle markt in Franse stijl op de Lange Vijverberg, tegenover het Binnenhof. Al fladdert de markt nu en dan ook uit naar andere locaties in de stad. Keramiek, oude prenten, vintage kleding, zeep uit Marseille, sieraden, hoeden: vooral voor francofielen is het hier goed schatzoeken. En natuurlijk ontbreken ook bijpassende delicatessen niet, zoals wijn, camembert, worst of mosterd met cognac, we noemen maar een Franse dwarsstraat. De start van het seizoen? Vanaf april, check de site voor de precieze data.

Delftse vlooienmarkt, Delft

Je kunt ’m nauwelijks missen, de antiekmarkt in het centrum van Delft. Het is charmant struinen, rond de Oude Kerk en langs het water van de Hippolytusbuurt, Voldersgracht, Wijnhaven en Vrouwjuttenland. Wel honderd kramen met onder meer oude boeken, kunst, glas- en zilverwerk, curiosa en natuurlijk Delfts aardewerk. Tussendoor even mensen kijken op een terras. Elke zaterdag te bezoeken vanaf 22 april. 

De Betonnerie, Utrecht

Sinds kort heeft Utrecht een eigen vintage markt, De Betonnerie, op de laatste zondag van de maand. Van kleding en meubels tot planten, vinyl en ge-upcyclede spullen, je vindt het op Beton-T, het nieuwe, experimentele stadsplein van Utrecht. Er is muziek, eten, drinken en een aanvullend programma, met oog voor duurzaamheid, denk aan een DIY fietsenmakerij of een repaircafé. Een aanwinst voor de stad, kortom.

Supervlooi, Leeuwarden

Als je toe bent aan een iets grotere markt, is daar de Supervlooi van het hoge noorden, met een breed assortiment aan snuisterijen. Je staat er tussen de oude landkaarten, kleurige bollen wol en stapels interessant servies. Er valt ook wat te snacken voor wie hongerig is van het snorren. De eerstvolgende Supervlooi vindt op 1 april plaats (geen grap) en is voor een paar euro te bezoeken.

Brocantemarkt, Maastricht

Deze markt vindt elke zaterdag plaats in het bruisende centrum van Maastricht, op de Markt en de Boschstraat. Tussen de talloze historische gevels vind je een bonte verzameling van meubels, kunst, vazen, schilderijen en snuisterijen. Voor wie de smaak dan echt te pakken heeft is er nog een brocante-de-luxe mogelijk in de vorm van een complete brocanteroute, dwars door Zuid-Limburg, van Maastricht naar Venray, of andersom.

Meer lezen

Tekst Nika Heijne  Fotografie Nikola Đuza/Unsplash
Gepubliceerd op 22 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN