Ambachtslieden in Amsterdam

Tussen de mensen die in Nederland asiel aanvragen, zitten veel vaklieden met ‘goede handen’. Refugee Company koppelt hen aan Nederlandse studenten, kunstenaars, bedrijven en organisaties, zodat hun craft skills niet verloren gaan. In Flow 7 lees je er een artikel over, hieronder een fragment.

Stacy Denzel Janmaat (28) van Denim City in Amsterdam, waar onder andere studenten van de Jean School worden opgeleid, fantaseerde zes jaar geleden al over hoe het zou zijn om samen te werken met vluchtelingen – al noemt Stacy ze liever Nieuwe Nederlanders – uit het Midden-Oosten. Stacy: “Het respect dat je dáár krijgt als je een meetlint om je nek hangt, krijg je in Nederland niet zo gauw. Ik heb mezelf het vak geleerd en het leek me zo tof om een kleermaker uit het Midden-Oosten te ontmoeten die tegen mij zegt: ‘Waarom doe je dat zo? Kijk, zo is het makkelijker.’ Of: ‘Zo is het mooier.’”

Via Refugee Company kwam hij in contact met Mahmoud Al Omar (28) uit Syrië, die vanaf zijn negende het vak van kleermaker leerde. Stacy: “Met Mahmoud heb ik iemand gevonden die mij begrijpt. Ik ben creatief en heb altijd wilde plannen, maar ik vind het soms heel moeilijk om precies over te brengen wat ik wil. Ik kan niet tekenen en ik knip, stik en klooi net zo lang tot ik gemaakt heb wat ik wil. Leg ik nu aan Mahmoud – met handen, voeten en geluiden – uit dat ik een tas op een bepaalde manier wil hebben, dan maakt hij het precies zoals ik het bedoel. Dat is af en toe zelfs emotioneel: hij is echt mijn bro. Ook als je elkaars taal niet verstaat, kun je elkaar dus begrijpen. Mahmoud is analfabeet in eigen taal en kan dus geen Arabisch lezen of schrijven. Hij is wel Nederlands aan het leren en het grappige is dat als ik met geluiden – pshhh – probeer uit te leggen dat iets gestreken moet worden, hij nu zegt: ‘Nee, niet pshhh, maar stríjken.’

Meer lezen over ambachtslieden in Amsterdam? Het artikel staat in Flow 7 (nu verkrijgbaar in  de winkel of onze webshop).

Tekst Caroline Buijs Fotografie Caroline Coehorst Styling Anne-Marie Rem

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN