Helene Kröller-Müller

In Flow 4 staat een artikel over de rijke Helene Kröller-Müller (1869-1939). Ze wilde iets wezenlijks nalaten en legde een immense verzameling kunstwerken aan. Haar verzamelwoede wordt gevoed door verdriet, maar blijkt van onschatbare waarde. Een fragment uit dit artikel van journalist Liddie Austin. 

In december 2005 schenken de erfgenamen van Sam van Deventer een verzegelde kist aan het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Ooit was deze kist Van Deventers kostbaarste bezit. Zijn dienstbode wist dat zij in geval van brand direct naar zolder moest snellen, om deze aldaar bewaarde schat te redden. Maar ja, nu is Sam er al jaren niet meer. Zijn erfgenamen vermoeden dat het museum wel belangstelling zal hebben voor de inhoud van de kist.

Dat klopt. Nadat de zegels zijn verbroken, blijkt de kist vol te zitten met dagboekjes, foto’s, gedichtenbundels en agenda’s van Helene Kröller-Müller, de geestelijk moeder van het naar haar vernoemde museum. Ook vinden ze brieven aan haar vier kinderen en andere correspondentie. Maar de grootste vondst bestaat uit de 3400, vaak pagina’s lange brieven die Helene van 1908 tot aan haar dood in 1939 aan Sam van Deventer schreef. Aan de hand van deze schat valt goed na te gaan hoe een van de belangrijkste kunstcollecties ter wereld in Nederland is ontstaan. Wie was Helene Kröller-Müller, en waarom verzamelde ze zo veel kunst?

In Flow 4 lees je meer over Helene, haar leven en haar kunstverzameling.

Tekst Liddie Austin Fotografie Archief Kröller-Müller museum

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN