Zo beleven vrouwen meer plezier in bed (en is seks geen moetje)

meer plezier in bed

Een nieuwe seksuele revolutie lijkt gaande, met plezier als belangrijkste inzet. Lukt het steeds meer vrouwen om meer plezier in bed te hebben? En hoe dan?

Het zijn hoopvolle tekenen die erop lijken te duiden dat er een nieuw tijdperk is aangebroken waarin vrouwen de seks hebben die ze willen en er niet om worden geslutshamed. Maar is het nog te vroeg om al juichend van de barricaden te springen?

Girls just wanna have…

Seksuoloog Rik van Lunsen is voorzichtig optimistisch. “Als je kijkt naar de avant-garde onder de vrouwen, denk ik wel dat zij steeds meer plezier hebben in bed. En ook in bredere zin zien we beginnende tekenen dat de plezierkloof aan het dichten is. Maar als je bedenkt dat nog steeds één tot twee op de tien vrouwen pijn heeft bij het vrijen, valt er nog behoorlijk wat te winnen. Ook zijn nog veel vrouwen vooral ingesteld op het geven van plezier aan de ander. Ik denk dat het nog best lang duurt voordat algemeen is doorgedrongen dat er ook voor vrouwen maar één zinnig doel aan seks is en dat is plezier. Voor jezelf.”

Ben ik stuk?

Consulent seksuele gezondheid Susan Meijburg is het met Van Lunsen eens. “Er zijn zeker dingen aan het veranderen. Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor vrouwelijk seksueel genot en door MeToo is tegelijkertijd ook seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaarder. Vrouwen zijn mondig en eisen steeds meer het zelfbeschikkingsrecht op hun lichaam en autonomie op. We geven meer prioriteit aan ons seksuele plezier, komen meer op voor ons eigen genot en ondervinden dat ons plezier ertoe doet. Dat merk ik zelf ook, en ik denk dat kennis daar een belangrijk onderdeel van is.”

“Als jonge vrouw dacht ik bijvoorbeeld dat ik moest kunnen klaarkomen bij penis-in-vaginaseks. En dat er iets mis met mij was dat ik dat ‘nog niet kon’. Die misvatting heeft veel invloed gehad op mijn seksuele ontwikkeling. Ik werd er onzeker van, mijn partners ook, of ze raakten gefrustreerd. Als je zou leren dat het helemaal niet vanzelfsprekend is om als vrouw klaar te komen van een piemel in je vagina, wordt je seksleven meteen een stuk plezieriger.”

Het is dus een goede ontwikkeling dat er steeds meer ­kennis is en wordt verspreid over seksualiteit. Al bereikt die kennis nu maar een bepaalde groep. Ik denk dat we niet moeten onderschatten hoeveel onwetendheid er nog steeds is. Er zijn heel veel mensen die bijvoorbeeld niet weten hoe groot de clitoris nou echt is of hoe ze werkt.”

In the heat of the moment

“Als we ons lijf verafschuwen, is het moeilijker om van seks te genieten,” bevestigt Susan Meijburg. “Cruciaal is namelijk dat je in het moment kunt zijn en daar compleet in kunt opgaan. Dat je je lijf voelt van binnenuit. Dat gaat niet als je bezig bent met de vraag of je bedpartner je wel mooi vindt.”

Dat vrouwen hier zo onzeker over zijn, is niet zo gek. (…)  Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat vrouwen meer dan mannen worden beoordeeld op uiterlijk en zelfs streng bekritiseerd als ze niet aan dat ideaal voldoen. Maar Meijburg ziet ook hierin een kentering.

“De body positivity movement wint aan populariteit, waardoor je onder andere steeds meer vollere modellen in de media ziet. Dat is superbelangrijk, want we weten uit onderzoek dat het zien van echte lichamen, dus ook met echte imperfecties, een positief effect heeft op ons lichaamsbeeld.”

Presteren versus pleasen

Maar de echte verandering zal volgens Van Lunsen pas komen als onze opvoeding verandert. “De belangrijkste voorspeller van (meer) plezier in bed is veilige hechting. In de eerste plaats moeten kinderen opgevoed worden in een warm en veilig nest.

Daarnaast is een sekspositieve en genderneutrale opvoeding nodig. Want er zit nu aan beide kanten een structurele fout in de socialisatie. Namelijk: veel mannen worden opgevoed met het idee dat ze van alles moeten kunnen en presteren in bed, en dat het bij hen niet om verbinding mag gaan. Vrouwen leren juist vaker dat ze vooral moeten pleasen. En vervolgens kom je uit bij de constatering dat heel veel vrouwen een orgasme faken, zodat de ander denkt een fantastische minnaar te zijn. Dat gebeurt nog steeds.”

How to: meer plezier in bed

Het belangrijkste kenmerk van vrouwen die echt plezier hebben in seks, is volgens Van Lunsen dat zij in de eerste plaats hebben geleerd wat hun eigen voorwaarden voor seksueel plezier zijn. “En in de tweede plaats dat ze ergens onderweg hebben besloten: dat zet ik centraal. Ik houd ermee op om me seksueel te gedragen zoals de geschiedenis het vrouwen geleerd heeft.”

Wat hiervoor allereerst nodig is, zegt Meijburg, is dat je dit echt wilt. “Want dit is geen quickfix, het is niet een kwestie van even een paar technieken onder de knie krijgen en klaar. Het is een heel proces, zeker als je van ver komt. De eerste stap is om het jezelf te gunnen en ook te accepteren dat het tijd kost om jezelf te leren kennen, jezelf te nemen zoals je bent en lief te hebben.”

Meer lezen

Tekst Maartje Laterveer  Fotografie Maddi Bazzocco/Unsplash
Gepubliceerd op 19 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN