Het hoeft allemaal niet zo groots

Als we niet gelukkig zijn, willen we het liefst het roer radicaal om. Want dán of dáár is het leven vast veel beter. Maar de oplossing ligt vaak dichter bij huis. Of eigenlijk vooral: dichter bij onszelf. Een fragment uit het openingsartikel van Flow 7:

Je koffers pakken en een reis gaan maken als je het geluk thuis niet meer kunt vinden; een punt achter je relatie zetten als de passie is opgedroogd; een B&B beginnen in Toscane als je geen voldoening meer uit je werk haalt. Veel mensen lopen met grootse plannen rond. Ze willen het roer om, ze willen het he-le-maal anders gaan doen. Want niet hier maar daar, ver achter de horizon, lacht het ware geluk hen toe. Als ik eerst maar… een betere baan heb. Een nieuwe geliefde. Een mooier huis. Dan komt het vast goed. Maar waarom zou je de dingen zo groot maken als je door een kleine stap al veel kunt veranderen?

DENKFOUTEN
Het zit een beetje in onze aard om te denken in radicale oplossingen, vertelt filosoof en psycholoog Gijs Deckers. “In de filosofie noemen we dat dichotoom denken: denken in tegenstellingen, dus in vrolijk/niet vrolijk, gelukkig/niet gelukkig. Het is makkelijker om de dingen zwart-wit te zien in plaats van oog te hebben voor alle grijstinten die daartussen liggen.”

Je kunt het hele artikel over ‘kleine stappen en grote veranderingen ‘ lezen in Flow 7. Dit nummer is verkrijgbaar in onze webshop.

Tekst Otje van der Lelij Fotografie Getty Images

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN