Ondertussen in Pakistan

Ook in de gevaarlijkste stad ter wereld gaan de kinderen naar school. Dankzij twee vrouwen, die in het Pakistaanse Peshawar scholen oprichtten waar ze aan jongens en meisjes vredesonderwijs geven. Lees een fragment uit het artikel dat in Flow 3 staat.

Om de zwaar bewapende school van Bushra Qadom Hyder binnen te komen, moeten de wachters eerst twee opeenvolgende gesloten ijzeren poorten openen. Pas aan het einde van de lange oprit liggen tussen de groene struiken en tuinen de leslokalen verstopt. Vrolijk kindergezang klinkt uit de open ramen. Je kunt je niet voorstellen hoe zeven taliban, uitgerust met bomvesten, vorig jaar eenzelfde soort school in Peshawar binnendrongen uit wraak omdat het Pakistaanse leger de extremisten probeert te verjagen.

De groeiende intolerantie deed Bushra besluiten om als eerste school in Pakistan met vredesonderwijs voor jongens en meisjes te beginnen. Ze nodigt leerlingen van omliggende Koranscholen in Peshawar uit. Deze madrassa’s, waar kinderen alleen maar het heilige islamitische boek uit hun hoofd leren opdreunen, staan bekend als broedplaatsen van militanten. “Mijn eigen studenten weigerden in eerste instantie met ze te voetballen of te kleuren. Ik heb ook alle zeilen moeten bijzetten om de ouders van beide scholen het idee en nut van vredesonderwijs uit te leggen. Ze dachten dat ik een Amerikaanse spion was.” Op haar school zijn nu dagelijks vredesteams actief waarin moeders van beide scholen zitten. Die nemen nieuwe ouders en kinderen van zowel Bushra’s school als de Koranschool regelmatig mee naar het ziekenhuis om de hoek, waar de zwaargewonden van bomaanslagen liggen. Ze kijken ook samen naar documentaires over Syrische vluchtelingen in hun kapotgeschoten land. “Ik houd ze voor dat Syrië onze toekomst is als we niet leren respect voor elkaar te hebben.”

In Flow 3 kun je het hele artikel over vredesonderwijs in Pakistan lezen.

Tekst en fotografie: Wilma van der Maten

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN