Zomaar wat liefs

De wereld een beetje beter maken door bewust iets aardigs te doen voor een ander. In Amerika noemen ze het ‘random acts of kindness’, en deze beweging groeit. Journalist Anneke Bots zoekt uit waarom we er juist in deze tijd behoefte aan hebben. Je leest erover in Flow 7-2016. Hieronder een fragment uit het artikel en ideeën om zelf mee aan de slag te gaan.

Iets vriendelijks doen voor anderen geeft vonkjes van plezier en energie, weet psycholoog Nancy Peeters, gespecialiseerd in geluk. “Die energie kun je gebruiken om je leven meer zin te geven: je carrière uitbouwen bijvoorbeeld, of voor zieke ouders zorgen. Je bouwt reserves op, waardoor je meer veerkracht hebt om moeilijkere tijden door te komen.” Maar om ook op de langere termijn profijt te hebben van de opgebouwde energie, is het van belang om je er structureel mee bezig te houden, betoogt ze. “Vergelijk het met tandenpoetsen: van één keer heb je even een frisse smaak in je mond. Voor een echt gezond gebit moet je blijven poetsen. De truc is om een gewoonte te maken van een vriendelijkheidsdaad die bij jou past.” “Vriendelijkheid helpt om je beter te voelen,” zegt sociaal psycholoog Barbara van der Steen. “Paradoxaal genoeg is er geen beter medicijn dan iets goeds doen voor een ander. Het voedt je eigen kracht en het gevoel dat het ertoe doet dat je bestaat.””

Ook zomaar iets aardigs doen voor een ander? We deden wat ideeën op via Randomactsofkindnesses.org:

 • Post-its
  Schrijf iets liefs op een briefje en plak dit op het bureau van een collega.
 • Kopje koffie
  Betaal eens het kopje koffie van een ander in een koffietentje.
 • Voor de buren
  Iets bakken, en het daarna met de buren delen.
 • Brief
  Een handgeschreven brief in plaats van een mail. Die kun je naar een vriend of familielid sturen, maar ook naar een vreemde.

Tekst: Anneke Bots Fotografie: Bonninstudio/Stocksy United

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN