Zo denkt Aaf over daten: ‘Je hoeft niet te lang te doen alsof je geïnteresseerd bent’

Tijdens het smullen van een persoonlijke nieuwsbrief, ontdekt columnist Aaf Brandt Corstius een bijzondere les over daten na een scheiding, gesprekken voeren en oprechtheid.
Ik heb hier al eens eerder geschreven over Cup of Jo, de site van de Amerikaanse journalist Joanna Goddard. Ik volg haar en haar blog nu al zo veel jaar dat ik het gevoel heb dat ik alles met haar heb meegemaakt: de kleinekindertijd, de puberteit en nu ook nog de scheiding tussen haar en haar ogenschijnlijk perfecte man.
Smullen achter een muurtje
Inmiddels ben ik ook geabonneerd op de nieuwsbrief die Joanna en haar schrijfkompanen maken. Die is betaald, dus er zit een soort muurtje voor, waardoor ze er veel meer in onthult dan in haar openbare blog. Ha! Daar kwamen ineens de verhalen over het verse datingleven van mijn eenzijdige vriendin, en zelfs haar eerste keer seks na haar lange huwelijk.
Binnen de Amerikaanse grenzen van preutsheid is het best vrijpostig allemaal
Namens haar twee puberzonen ben ik wel blij dat dit allemaal betaalde content is en niet zomaar voor iedereen te vinden. Het is, binnen de Amerikaanse grenzen van preutsheid, best vrijpostig allemaal. Dus: wel smullen voor de jarenlange fans.
Daten en seks na een scheiding
Wat Joanna schrijft over daten is behoorlijk interessant. Ze onthulde bijvoorbeeld haar tijdlijn voor beginnen met daten (een jaar na de scheiding) en seks (daar wachtte ze ook lang mee), en ze plaatste een foto van de blouse die ze min of meer elke keer naar een eerste date aantrekt. Ze laat zelfs screenshots van appconversaties tussen haar en vriendinnen zien over dates die succesvol of juist noodlottig zijn verlopen.
Een les over gesprekken voeren
En: ze vertelt over het converseren met de dates zelf. Want dat is natuurlijk ook een opgave, of in ieder geval een taak, op zich. Joanna houdt daarbij het adagium in haar hoofd dat haar moeder haar ooit bijbracht over gesprekken met nieuwe mensen, of eigenlijk gesprekken met iedereen: ‘Doe je best om te zeggen wat je echt meent, zelfs als het eng, gênant of kwetsbaar is.’ Het verrassende daarbij, zegt Joanna, is dat je dan in elk geval altijd overkomt als iemand die dapper is. En het is bovendien bewonderenswaardig als iemand echt zegt wat hij of zij voelt, voegt ze daar nog aan toe.
Zeggen wat je denkt
Ik dacht er even over na. De mensen die ik het leukst vind, zijn de mensen die altijd zeggen wat ze denken – zelfs als de kans bestaat dat het niet helemaal lekker ligt in de conversatie die op dat moment gaande is of gewoon een beetje uit de pas loopt. Ik bedoel niet dat je in elk gesprek verplicht kont tegen de krib-achtig te werk moet gaan, maar het is veel leuker als mensen zeggen wat ze echt denken en hoe ze zich echt voelen, in plaats van eindeloos sociaal wenselijk meepraterig te babbelen over koetjes en kalfjes.
Meteen het ijs breken
Ik kan me dan ook voorstellen, in het geval van Joanna, dat je door deze conversatietactiek elkaar op een eerste date veel beter leert kennen. Zo kun je best eerlijk zeggen dat je zenuwachtig bent: dat is herkenbaar, aardig, de ander heeft dat vast ook en erkent het misschien wel. IJs gebroken. Dit geldt uiteraard ook voor situaties als sollicitatiegesprekken, eerste dagen bij een nieuwe baan of tijdens congressen.
In het kader van de eerlijkheid hoef je ook niet veel te lang te doen alsof je geïnteresseerd bent in, bijvoorbeeld, vissen, als je gewoon eerlijk zegt: “Sorry, daar heb ik niet zo veel mee.” En degene die tegenover je zit, toont zich dan als extra leuk als hij of zij antwoordt: “Dat snap ik! Gelukkig heb ik nog heel veel andere fascinerende hobby’s.” En dan is het hek van de dam!
Meer lezen
- Column van Aaf: Dat mensen vanbinnen veranderen, zie je pas als je ze lang niet hebt gezien.
- Zo leerde Aaf Brandt Corstius creatief bezig zijn zonder perfectionisme: ‘No masterpiecing for me’.
- Column van Aaf: door deze regel heb ik dit jaar al meer bladzijden gelezen dan anders.
Gepubliceerd op 10 juni 2025