‘Hoe erg zijn die ‘gekke dingen’ eigenlijk? Iedereen heeft ze en dat maakt ons menselijk’ + nog 4 inzichten van stripmaker Maaike Hartjes

Welke lessen leerde jij van het leven? In deze rubriek vragen we het steeds iemand anders. Deze keer vertelt stripmaker Maaike Hartjes over haar belangrijke inzichten.

  1. Je hebt het recht om raar te zijn

    “Ik praat snel, ik kom soms zenuwachtig over en ik beweeg veel met mijn handen: allemaal wat rare trekjes waarvan ik vroeger bang was dat anderen ze zouden afkeuren. Totdat ik dacht: hoe erg zijn die ‘gekke dingen’ eigenlijk? Iedereen heeft ze en dat maakt ons menselijk.”

  2. Nee zeggen levert wat op

    “Hoewel ik een burn-out heb gehad, doe ik niet graag rustig aan – ik vind het leuk om hard te werken en productief te zijn. Inmiddels heb ik een tussenoplossing gevonden: wanneer ik mezelf niet helemaal overlaad met klussen, werk ik met veel meer plezier. Daarvoor moet ik soms nee zeggen en dat blijft lastig. Wat helpt, is niet focussen op wat het nee zeggen me kost, maar op wat het me oplevert. Tijd bijvoorbeeld. Om een paar dagen rust te nemen of langer aan een opdracht te werken.”

  3. Erken dat er racisme in je zit

    “Er zit veel racisme in me verborgen. Vroeger moest ik lachen om het typetje Ushi van Wendy van Dijk, ik had niet eens door dat dit een racistische karikatuur van een Japanse vrouw was. Zo’n programma stopt ongemerkt stereotypes in je hoofd, net zoals veel andere series, films, boeken en reclames dat doen. Als je wit bent, zie je niet hoeveel racisme er is. Ik heb geleerd dat ik de racistische ideeën die in mijn hersenen zitten niet moet ontkennen. Ik hoef me er ook niet schuldig over te voelen, want de media stopten ze erin. Maar ik wíl natuurlijk niet racistisch zijn, en daarom moet ik mijn best doen om die ideeën eruit te halen. Door erover te lezen en de vooroordelen in mijn hoofd op te sporen en te vervangen door nieuwe ideeën. Zo volg ik online nu meer mensen van kleur, zodat mijn wereldbeeld minder wit wordt.”

  4. Gebruik je privilege

    “Wanneer je zelf niet tot een kwetsbare groep behoort, is het makkelijk en veilig om je voor hen in te zetten. Omdat ik wit ben en hetero, kan niemand me aanvallen om mijn huidskleur of mijn geaardheid. Ik reageer bijvoorbeeld op homofobe of racistische comments op Instagram – de backlash die daarvan komt, kan ik makkelijker van me afschudden want het gaat niet over mij. Als iemand van kleur op racisme reageert, krijgt diegene vaak nóg meer racisme over zich heen. Gebruik daarom je privilege om mensen zonder dat privilege te helpen. Zo hoop ik ook dat mannen zich hard maken voor vrouwenrechten: voor hen is het makkelijker om andere mannen daarop aan te spreken.”

  5. Leef zonder masker

    “Hoe ouder ik word, hoe meer ik het gevoel heb dat ik helemaal mezelf kan zijn en zonder masker op durf te leven. En dat niet alleen: het wordt zelfs gewaardeerd. Niet door iedereen – soms stoot ik er anderen mee af, maar dat vind ik niet erg. Want ik trek er mensen mee aan die eveneens zonder masker leven en echt zichzelf durven te zijn.”

Meer lezen

Tekst Caroline Buijs  Illustraties Deborah van der Schaaf
Gepubliceerd op 16 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN