Ben jij een ‘floor person’? Waarom op de grond liggen zo heerlijk voelt

floor person

Na een lange werkdag plat op de grond gaan liggen en even helemaal niks doen. Klinkt misschien bijzonder, maar veel mensen hebben er baat bij.

Eerder schreven we over savasana, de yogapose waarbij je gewoon op de grond ligt, en waarom deze houding zo moeilijk is. Zo kun je overweldigd worden door de stilte of kan het lastig zijn je gedachten los te laten. Toch is het belangrijk om je lichaam af en toe te laten landen. “Door te gaan liggen, laat je je lichaam en geest tot rust komen en laad je je batterij weer op,” legt yogadocent Esther de Graaf uit. Maar natuurlijk hoef je niet per se een yogales te volgen om op de grond te gaan liggen.

Even ontspannen

Veel onderzoek over op de vloer liggen als manier om rustiger te worden is er niet te vinden. Maar er zijn wel psychologen die zeggen dat het je wel degelijk iets kan brengen. Door je compleet uit te strekken op de grond zou je beter kunnen aarden. “Plat op je rug liggen, in een open en ontspannen houding, kan zorgen voor een kalmerend effect,” zegt bijvoorbeeld Ellen Hendriksen, klinisch psycholoog in Boston. Volgens haar helpt het om je stemming en lichaamshouding overeen te laten komen: even helemaal relaxen gaat minder goed als je in elkaar gedoken met je hoofd omlaag op een stoel zit.

Vloer vs. bed

Alan Fogel, emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Utah en auteur van Restorative embodiment and resilience, voegt hieraan toe dat op de vloer liggen bovendien helpt om de stroom aan piekergedachten tegen te gaan. Waarom je dat beter op de grond dan in je bed kunt doen? Het bed is zo comfortabel dat je je brein de ruimte geeft om te blijven overdenken. Het ongemak van een harde, koude vloer daarentegen maakt dat je minder bezig bent met je gedachten en meer met de fysieke ervaring van flooring. Die overigens draaglijker wordt zodra je je spieren verder ontspant. Volgens Fogel gaat het erom to just be. De focus op loslaten maakt het gemakkelijker je lichaam en geest te helpen om in het moment te zijn.

Flooring iets voor jou?

Met fysieke problemen kan het ongemakkelijk of pijnlijk zijn om je op de grond te laten zakken. Wil je je vloer toch nog een kans geven? Dan kan deze tip van yogadocent Esther de Graaf je misschien helpen: “Laat je actieve ademhaling los en volg je eigen ritme.” Je hartslag vertraagt en zo ontspan je dieper. “Je lichaam en energieniveau herstellen en er ontstaat ruimte in je bewustzijn.”

Toch niks voor jou? Gelukkig zijn er allerlei andere manieren om te ontspannen, zoals wandelen, een boek lezen, ademhalingsoefeningen of een legpuzzel maken. Ook helemaal prima natuurlijk: niet iedereen is van nature een vloerligger.

Meer lezen

Teks Nika Heijne  Bron The New York Times  Fotografie Jacalyn Beales/Unsplash
Gepubliceerd op 2 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN