Een yogadocent legt uit waarom het zo moeilijk is om alleen maar te liggen na een yogales

poes ligt op een yogamat te slapen

Er gaat geen yogales voorbij zonder dat je een paar minuten ligt op het einde, oftewel: savasana (lijkhouding in het Nederlands). Hoewel het geen fysieke moeite kost, is dat soms allerminst makkelijk.

Yogadocent Esther de Graaf legt uit waarom de pose zo confronterend is (ook al doe je ’m maar een paar minuten), maar waarom je je yogales er wel mee wilt afsluiten.

De stilte maakt savasana moeilijk

Je zou denken dat er niets fijner is dan na een actieve yogales (en drukke dag) op je mat te liggen en even helemaal niets te hoeven. Toch is vaak niets minder waar. Juist dat is het moment dat er honderden gedachten omhoogkomen en je allesbehalve kunt (en wilt) ontspannen.

Niet gek, vindt De Graaf, die yogales geeft bij verschillende yogastudio’s in Amsterdam en Haarlem. Want juist als je de stilte opzoekt, krijgen je gedachten de ruimte. “Als je een druk leven leidt en veel afleiding hebt van bijvoorbeeld je telefoon, muziek of podcasts, kan die stilte je overvallen en je onrustig maken,” vertelt ze.

Ook het bewegingloos liggen zijn we volgens de yogadocent niet gewend. “We bewegen veel, waardoor een stille houding onwennig voelt. Je denkt dan al gauw: waarom voel ik me niet ontspannen? Hoe doe ik dit? Je gedachten nemen het over en dan wordt savasana ineens een opgave.”

Waarom is dat zo belangrijk?

Maar hoe vaker je het doet, hoe meer ruimte er ontstaat en hoe makkelijker het wordt. En da’s belangrijk, want zonder savasana is de yogales volgens de yogadocent niet compleet.

“Een les is op een logische manier opgebouwd met een begin, midden en eind. Savasana noemen we ook wel de eindontspanning. In m’n eigen les zeg ik altijd: dit is het moment van integratie. Je geeft je lichaam een moment om alles te laten landen. Dat kan betekenen dat er emoties loskomen en dat is helemaal oké.”

En dan?

Maar wat gebeurt er dan in je lichaam als je simpelweg gaat liggen? Eigenlijk hetzelfde als wanneer je pauze neemt in de drukte van het dagelijkse leven, zegt De Graaf. Er ontstaat ruimte, helderheid en rust.

Hoe actiever de les, hoe belangrijker het is om aan het einde een moment van stilte te nemen. “Door te gaan liggen, laat je je lichaam en geest tot rust komen en laad je je batterij weer op,” legt ze uit.

“Je laat je actieve ademhaling los en volgt je eigen ritme. Je hartslag vertraagt en je ontspant dieper. Je lichaam en energieniveau herstellen en er ontstaat ruimte in je bewustzijn.”

“Je merkt het als je zonder savasana een les uit loopt. Je bent minder in verbinding met jezelf.”

Moeten we dat dan eigenlijk niet na elke sport doen? “Ja, goed idee,” grinnikt ze. “Even niks meer moeten en een moment voor jezelf. Dat kun je na elke vorm van inspanning goed gebruiken.”

Probeer mild voor jezelf te zijn

Als we haar vragen naar haar tip voor een goede savasana, moet ze lachen. “Er is geen goed of fout in yoga,” zegt ze beslist. “Het gaat erom wat je voelt en hoe je daarmee omgaat. Als je veel in gedachten bent, kun je denken: wat slecht, maar het is veel boeiender om je af te vragen hoe je daar meer compassie voor kunt hebben en hoe je je focus kunt verplaatsen.”

Doe het stap voor stap

Wat helpt? Neem vooral de tijd om in de houding te landen. “Doe dat stap voor stap,” adviseert De Graaf. “Kleed je warm aan, pak er een dekentje bij zodat je je veilig en geborgen voelt, plaats je voeten op heupbreedte en leg je armen een stukje van je lichaam, leg je handpalmen omhoog en laat je begeleiden door de yogadocent. Visualiseer dat je met elke uitademing dieper ontspant. Een kleine bodyscan kan helpen om te kalmeren.”

Zelf kijkt ze juist uit naar savasana, ook al kan het na al die jaren yoga nog steeds een uitdaging zijn. “Ik zie het echt als een moment voor mezelf. Ik geniet daarvan, want hoe vaak heb je dat nou nog op een dag?”

Meer lezen

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Unsplash/Sweetyoga Justine
Gepubliceerd op 7 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN